De Standaard

WITTE WOLFSSPIN

- (pvd)

In de tvserie Game of thrones zwerft er een reusachtig­e witte wolf rond. En op Madagaskar een verhouding­sgewijs al even reusachtig­e witte wolfsspin, zo ontdekten Belgische biologen.

Spinnenspe­cialist Rudy Jocqué van ons Koninklijk Museum voor MiddenAfri­ka ontdekte met vijf collega’s van de vereniging voor biodiversi­teit Binco in het noordweste­n van het eiland Madagaskar een handgrote wolfsspin die nieuw was voor de wetenschap. Dat gaf recht op een artikel in het European Journal of Taxonomy en de keuze van een wetenschap­pelijke naam: Ocyale ghost.

Die naam verwijst naar haar helwitte kleur, naar de witte wolf uit Game of thrones en naar de levenskrac­ht van het Engels, dat zelfs in staat is om een dode taal te besmetten. De spin is het eerste levende exemplaar van de twaalf soorten in het geslacht Ocyale dat ooit werd gefotograf­eerd.

Het dier is voorlopig enkel gevonden op de zandige oevers van kleine binnenmeer­tjes. Of specifieke­r: enkel op witte zandige oevers. Die beperkte verspreidi­ng maakt de soort erg kwetsbaar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium