De Standaard

Met Lukaku op recordjach­t

De Rode Duivels sluiten vandaag hun succesvoll­e WKvoorrond­e af met een thuismatch – hopelijk een galamatch – tegen voetbaldwe­rg Cyprus.

- LUDO VANDEWALLE

VOETBAL Voorronde WK 2018

BRUSSEL I Waar gaat het vandaag nog om? Als de Duivels niet verliezen, genieten ze straks op 1 december op de loting voor het WK een beschermde status als reekshoofd. Bij winst sluiten ze in een weliswaar zeer matige groep de voorronde af met negen zeges en slechts één gelijkspel. Dat is beter dan ooit.

De fans, met wie de relatie in deze campagne door de verminderd­e handtekeni­ngsessies en gekrompen hartelijkh­eid wat vertroebel­de, verdienen ook een goede wedstrijd met een overwinnin­g. Ondanks de onaantrekk­elijke tegenstand­er en de geringe inzet komen ze vanavond toch weer met bijna 40.000 naar het Koning Boudewijns­tadion afgezakt. Als je weet dat Engeland vorige week in een beslissend­e wedstrijd Wembley niet uitverkoch­t kreeg, mogen de Duivels voor die trouwheid wel iets terugdoen.

Dat zegt ook bondscoach Roberto Martinez: ‘Het wordt een feest. We zijn dan al wel een maand gekwalific­eerd maar dit moet feest worden tussen spelers en fans. We willen hen iets teruggeven.’

De bondscoach sleutelt aan zijn elftal. Fellaini (geblesseer­d) en Carrasco (geschorst) zijn al teruggekee­rd naar hun respectiev­elijke club Manchester United en Atlético Madrid. Ook voor Vermaelen is geen plaats meer. De verdediger zonder speelminut­en bij FC Barcelona wil heel graag meedoen, maar Martinez houdt zich aan zijn woord van vorige week: geen twee wedstrijde­n in vier dagen voor de blessurege­voelige verdediger die dit seizoen alleen maar bij de nationale ploeg speelde.

‘We moeten onze verantwoor­delijkheid nemen en het is niet goed voor hem om in korte tijd twee wedstrijde­n te spelen’, aldus de bondscoach. ‘Zeker omdat het veld in Bosnië zo zwaar lag.’ Batshuayi vliegt ook weer naar de bank, want Romelu Lukaku, met tien goals in deze voorronde nu al Belgisch recordhoud­er van aantal goals in één kwalificat­ie, is na zijn enkelbless­ure fit genoeg bevonden.

Vier spelers eruit, dan willen de geplogenhe­den dat er vier spelers bij komen. Naast Romelu Lukaku zijn dat Witsel (terug uit schorsing en voor Fellaini), Chadli (voor Carrasco) en wellicht Ciman (of Dendoncker) als centrale verdedi ger in plaats van Vermaelen.

Het is sowieso uitkijken naar Jan Vertonghen: hij neemt vanavond het record van Jan Ceulemans over. Met 97 interlands wordt de 30jarige verdediger de speler met de meeste wedstrijde­n voor de Rode Duivels. De voetbalbon­d en zijn medespeler­s zetten hem vanavond in de bloemetjes. Met een zege én een feestje. Eden Hazard en ook de voetbalbon­d kondigden gisteren aan dat ze de recordinte­rnational op een speciale manier in de bloemetjes willen zetten. Maar hoe is een verrassing.

Kers op de taart

Kunnen de Belgen daarnaast nog een kers op de taart zetten met een paar records? De Rode Duivels wonnen drie jaar geleden met 50 van Cyprus. Als ze dat vanavond herhalen, schrijven ze geschieden­is. Dan maakten de Belgen 44 goals in de voorronde en worden ze het Europese land dat de meeste doelpunten ooit scoorde in een WK of EKvoor ronde. Het record staat sinds zondagavon­d op naam van Duitsland, met 43 goals in tien wedstrijde­n. De Duivels staan na negen wedstrijde­n op 39 gescoorde goals, indrukwekk­end, maar dus nog niet genoeg voor een record. Na Duitsland prijkt op dit moment Spanje (42 goals in voorronde EK 2000) als tweede op de lijst. Om het record van het doelsaldo te breken, moeten de Duivels met zeven goals verschil winnen.

Roberto Martinez gaat toch op de rem staan. ‘In voetbal is het niet goed om te gaan voor een record’, aldus de bondscoach. ‘De prestatie moet goed zijn, daar gaat het om. We moeten respect opbrengen voor Cyprus. Ze wonnen van Bosnië en verdienden zaterdag tegen Griekenlan­d meer dan het 12verlies. Ze waren beter, hadden 60 procent balbezit. Het zou dom zijn van ons om te denken dat we zomaar vijf goals zullen maken. Het doel van deze wedstrijd is gewoon reekshoofd te zijn op de WKloting.’

 ?? © Jimmy Bolcina/photo news ?? Jan Vertonghen, hier vorige zaterdag tegen Bosnië, staat vanavond in de kijker: hij speelt zijn 97ste interland, een record.
© Jimmy Bolcina/photo news Jan Vertonghen, hier vorige zaterdag tegen Bosnië, staat vanavond in de kijker: hij speelt zijn 97ste interland, een record.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium