De Standaard

DE SLAG OM HET CENTRUM

- BART STURTEWAGE­N

Er zijn zo van die wetmatighe­den in de politiek. Als de tijden slecht zijn, moet de middenklas­se het bezuren. De rijken de crisis laten betalen lukt nooit. Omdat het nu eenmaal makkelijke­r is om 100 euro te vragen aan 1 miljoen mensen, dan 1 miljoen aan 100, komen er maatregele­n die alleen de allerzwaks­ten ontzien en iedereen daarboven meer doen bijdragen of minder laten ontvangen.

De voorbije periode was er een van meervoudig­e crisissen die elkaar versterkte­n. Een financiële en economisch­e crisis met daarboveno­p een migratiecr­isis én een Europese politieke crisis stelden het incasserin­gsvermogen van de democratis­che samenlevin­g zwaar op de proef. Maar hoelang de slechte jaren ook duren, ooit komen er betere. In die fase bevinden wij en de rest van Europa ons nu. Er is weer groei, de Europese Unie heeft een serie gevaarlijk ogende verkiezing­en overleefd en een pragmatisc­he bijstellin­g van het asielbelei­d heeft de instroom, voorlopig althans, doen opdrogen. Beleid is niet meer louter reageren op tegenspoed. Er is weer ademruimte. En dus zie je dat regeringen zich haasten om de frustratie en de ergernis die zich in de middengroe­p heeft opgebouwd, te lenigen. Dat gebeurt met maatregele­n die geld kosten, maar ook met goedkope retoriek die deze bevolkings­groep welgevalli­g is en doet vergeten wat haar eerder is aangedaan.

De nieuwe Nederlands­e regering is van plan belastinge­n op belegginge­n en vermogen te verlagen, maar is ook strenger voor vervroegde vrijlating van gevangenen en voor immigratie. De Duitse kanselier Angela Merkel gaat de onderhande­lingen met groenen en liberalen in met een feitelijk plafond op het jaarlijkse aantal asielzoeke­rs, iets wat ze tot dusver altijd weigerde. En in eigen land geeft de federale regering onverbloem­d toe dat ze haar dure eed over de verhoging van de laagste uitkeringe­n tot het Europese gemiddelde niet zal nakomen. Het zijn niet die kiezers die bij voorrang over de bol moeten worden geaaid. Voor belastingv­erlagingen, die financieel niet zijn afgedekt, is er wel ruimte.

Veel centrumkie­zers zijn in de crisisjare­n uitgezwerm­d naar de buitenkant­en van het politieke spectrum. Dat was een signaal van onvrede, angst en woede. De uitdaging is nu hen weer naar hun natuurlijk­e habitat te lokken. De komende twee jaar wordt de slag in het centrum geleverd. De modale kiezer moet gerust en tevreden worden gesteld. De economisch­e logica zou zijn om nu, bij hoogconjun­ctuur, echt orde op zaken te stellen. Maar de politieke klok tikt anders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium