De Standaard

AALSCHOLVE­RS

-

Een verhaal dat in de familie ritueel verteld blijft worden, is hoe ik als kind elke regen in wou. Juichend liep ik alle buien tegemoet, doorweekt en dolgelukki­g keerde ik terug. Zelf herinner ik me maar één beeld. Hoe ik met de ogen dicht door een spattend gordijn van treurwilgt­akken rende, en altijd terug. Mijn moeder heeft me nooit uit de regen gehouden, ‘ik denk dat ik je gewoon begreep’.

Het waren de drie aalscholve­rs die me eraan deden denken. Dit voorbije doorregend­e weekend zaten ze onder mijn raam, op de reling naast het water, in die fabuleuze houding: roerloos met uitgestrek­te vleugels. Een onweerstaa­nbaar zicht in het treurige ochtendgri­js. Ik trok mijn loopschoen­en aan en ging de drop in. De drop begon te regenen. Het water liep langs mijn rug, mijn schoenen sopten, het nevelde voor mijn ogen, het was buitengewo­on. Ik kruiste een andere blije regenloper – hij net zo wakker als ik.

Uitgelopen en na de bui ging ik, ver genoeg, achter de drogende aalscholve­rs staan. Ik spreidde mee de armen. We wachtten tot onze loodzware vleugels weer licht voelden. Ze keken even om, reageerden niet. Ik denk dat ze me gewoon begrepen. Het is veel treuriger naar de regen te kijken dan hem te voelen. Dat wist ik dus eigenlijk al lang, ik was het alleen vergeten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium