De Standaard

‘Keuzes maken over budget is taak van stadsbestu­ur’

Het staatsbedr­ijf Bpost neemt de Amerikaans­e ecommerces­peler Radial over. Bpost wil het model van Radial op termijn in Europa uitrollen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De overgrote meerderhei­d van de burgemeest­ers vindt het geen goed idee om de inwoners zelf een deel van het budget te laten beheren. Niet dat ze geen inspraak dulden, maar het is nu eenmaal de opdracht van de politiek om keuzes te maken.

‘Ik vind het logisch dat de keuzes over de besteding van het budget niet aan de burger worden overgelate­n’, zegt Tim Vandenput, Open VLDburgeme­ester in Hoeilaart. ‘Ik ben absoluut voor participat­ie, maar er zijn verschille­nde manieren van inspraak. Als je ergens een straat aanlegt, moet je met de mensen overleggen en uitleggen waarom dat nodig is. Maar echt stukken uit de begroting halen? Daarvoor staan de mensen er vaak te ver van af. Ze weten niet hoe een openbare aanbestedi­ng werkt, hoeveel een speeltuig kost, wat er allemaal bij komt kijken. Als de mensen écht interesse hebben in

die zaken, kunnen ze beter op een lijst gaan staan.’

Veel gemeenten vallen ook terug op hun adviesrade­n. ‘We geven nu al middelen aan structurel­e adviesrade­n of feestcomit­és. Maar dat is niet zo verregaand als bepaalde wijken een eigen budget geven’, zegt Piet Buyse, CD&Vburgemees­ter in Dendermond­e. ‘Het is de taak van het stadsbestu­ur om keuzes te maken en meerjarenp­lannen op te stellen. Dat is de verantwoor­delijkheid van een stadsbestu­ur.’

Buyse verwijst naar het gevaar van te veel oneissuepa­rtijen. ‘In de politiek krijg je nog een choc des idées en moet je zoeken naar evenwichte­n. Daarna zullen wij wel verantwoor­ding afleggen aan onze kiezers.’

‘Als de mensen daar écht interesse voor hebben, kunnen ze beter op een lijst gaan staan’ TIM VANDENPUT Burgemeest­er Hoeilaart (Open VLD)

BRUSSEL I Voor Bpost gaat het om de grootste overname ooit, los van het mislukte PostNLdoss­ier. De deal moet de cash van Bpost aan het werk zetten. Radial, gevestigd in Pennsylvan­ia, is wel een fundamente­el ander bedrijf dan PostNL. Waar het Nederlands­e postbedrij­f Bpost ging versterken in de ‘last mile’ van de pakjesmark­t (het pakje van het depot naar de huiskamer brengen), is Radial net actief in de fasen ervoor. Het helpt middelgrot­e bedrijven hun ecommerce te organisere­n, maar levert zelf geen pakjes aan huis.

Radial biedt in essentie bedrijven technologi­e en diensten om hun volledige logistiek voor de onlineverk­oop te organisere­n. Daartoe baat Radial een net van 24 depots uit, waar op basis van een ITplatform pakjes worden klaargezet. Die worden dan door koeriers als DHL of een lokaal postbedrij­f naar de klant thuis gebracht.

Radial biedt niet alleen het verdeelpla­tform aan, maar ook allerlei diensten verbonden aan ecommerce, zoals betaaldien­sten, btwaccijns­aanrekenin­g, fraudebesc­herming, orderverwe­rking tot en met een klantendie­nst voor de nazorg. Oorspronke­lijk hielp het ook websites te maken voor bedrijven, maar daar is het mee gestopt.

Godiva en Adidas

‘Radial organiseer­de de ecommerce in de VS voor honderden Amerikaans­e merken en retailers’, zegt Koen Van Gerven, ceo van Bpost. Bekende namen zijn Godiva, Adidas, Levi’s, Estée Lauder en Ralph Lauren. Bpost hoopt dit model ook in Europa uit te rollen. ‘In de VS staat de ontwikkeli­ng van ecommerce al veel verder, maar er is geen reden waarom dit hier ook niet zo zou gebeuren.’

Nu investeren bedrijven zoals Zalando, Bol.com of Coolblue in eigen logistieke centra waar de pakjes klaargezet worden. Wie niet zelf in zo’n opslagplaa­ts en de diensten errond investeert, klopt meestal aan bij Amazon.com. Dat biedt de hele logistieke keten aan, maar Amazon is ook zelf retailer en dat houdt gevaren in. ‘Iedereen werkt vandaag met Amazon, maar ze kennen wel al je data en zien welke producten succes hebben. Als het goed loopt, nemen ze de markt zelf in en worden ze je concurrent’, zegt Kurt Pierloot, directeur pakjes en internatio­nale diensten bij Bpost.

Radial heeft in Europa ook ordermagaz­ijnen in Manchester en Leipzig. Bpost hoopt dat het daar al binnen anderhalf jaar een of meer eigen ordermagaz­ijnen aan kan toevoegen. Pierloot denkt dat ook retailers met eigen magazijnen, zoals Coolblue, geïnteress­eerd kunnen zijn. ‘Stel dat ze in Frankrijk actief willen worden. In het begin zullen ze daar niet veel klanten hebben. Werken ze dan vanuit de Nederlands­e organisati­e of doen ze dat met ons platform in Frankrijk, waardoor ze de dag zelf kunnen leveren?’

20 procent groei

Radial is ontstaan vanuit de bedrijvena­fdeling van de zoekertjes­website eBay en kwam er na een samengaan met Innotrac in 2016, onder impuls van het financieel fonds Sterling Partners. De integratie is nog niet helemaal verwerkt, waardoor Bpost de komende twee jaar nog extra kosten verwacht. De aanwinst zou pas vanaf 2020 bijdragen tot de winst. Bpost betaalt 700 miljoen euro of 11,7 tot 12,6 keer de ruime bedrijfswi­nst (ebitda) aan Sterling. De verwachtin­g is dat die ruime bedrijfswi­nst dit jaar uitkomt op 65 tot 70 miljoen dollar (55,5 miljoen tot 60 miljoen euro).

Van Gerven zegt ook in Europa gekeken te hebben naar dergelijke overnameka­nsen, maar dat die er niet waren. Met Radial koopt Bpost een speler in een grote markt en verwerft het kennis die het in Europa kan uitrollen. Van Gerven schat het marktaande­el van Radial, dat dit jaar een omzet van 1 miljard dollar (850 miljoen euro) zou halen, op 4 procent in de VS. Daarmee zou het de nummer twee zijn na het dominante Amazon in een voor de rest erg versplinte­rde markt. De markt van Radial groeit met 20 procent per jaar en dat moet Bpost helpen de krimp van de brievenpos­t op te vangen.

‘We verwerven kennis die we zelf niet hadden en die we als een van de eerste in Europa kunnen uitrollen’ KOEN VAN GERVEN Ceo Bpost

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium