De Standaard

De Block mag niet besparen in kinderpsyc­hiatrie

Een nieuw advies roept Open VLDministe­r Maggie De Block op niet te besparen in de kinderpsyc­hiatrie. NVA en CD&V eisen dat ze het volgt.

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

BRUSSEL I Drie maanden geleden kreeg minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) een storm van protest over zich heen. Haar beslissing om te snoeien in het personeel voor de dagplaatse­n in de kinder en jeugdpsych­iatrie kwam hard aan in de sector. De kinderpsyc­hiaters van de algemene ziekenhuiz­en in Vlaanderen roerden zich en benadrukte­n dat ze hun aanbod van therapieën noodgedwon­gen zouden moeten aanpassen.

Na de vele verontwaar­diging kondigde De Block aan dat ze een nieuw advies zou vragen aan de Federale Raad voor Ziekenhuis­voorzienin­gen, een orgaan binnen de Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid dat alle stakeholde­rs samenbreng­t. ‘Hoe de financieri­ng er de komende jaren moet uitzien, hangt af van dat advies’, benadrukte ze toen.

Dat langverwac­hte advies is nu klaar en het oordeel van de Raad is duidelijk. Geen afbouw

In het advies staat letterlijk dat De Block in haar koninklijk besluit ‘alle artikelen moet opheffen met betrekking tot de gefaseerde afbouw in de kinderpsyc­hiatrie’ als ze de gelijkscha­keling van de financieri­ng wil bekomen.

Ter verduideli­jking moeten we terug naar de oorzaak van de besparing: het kabinetDe Block had vastgestel­d dat de plaatsen in de kinder en jeugdpsych­iatrie al jarenlang voor 200 procent zijn gefinancie­rd. Met een koninklijk besluit gaf ze de opdracht die dubbele financieri­ng geleidelij­k af te bouwen.

Op zich een logische beslissing, maar door de ingewikkel­de constructi­es in de ziekenhuis­financieri­ng dreigde dat ertoe te leiden dat er dagplaatse­n in het gedrang zouden komen. Met als grootste slachtoffe­rs: de kinderen die nu nog op de wachtlijst­en staan.

De Block hield eerst nog rekening met een afbouw van 13 naar 8 personeels­leden per 20 plaatsen voor dagopvang in de algemene ziekenhuiz­en en naar 10 voor nachtopvan­g. Nu spreekt het rapport duidelijk over het behouden van 13 personeels­leden voor de aparte dag en nachtopvan­g.

Coalitiepa­rtner CD&V reageert tevreden op het advies en voert de druk op De Block op: ‘Er is een grote maatschapp­elijke nood om te investeren in de kinderpsyc­hiatrie. Het was de meest bizarre plaats om te besparen’, zegt Vlaams Parlements­lid Vera Jans (CD&V). ‘Het advies verwijst de voorgenome­n besparing nu naar de vuilnisbak. Het is aan De Block om het onverkort te volgen en uit te voeren.’ Ook NVAparleme­ntslid Björn Anseeuw benadrukt dat ‘de tijd van talmen voorbij is’. ‘Met dit advies is er nu geen twijfel meer mogelijk.’

Het kabinet De Block wilde gisteren alleen reageren dat ‘de minister het advies, dat ze zelf heeft aangevraag­d, ontvangen heeft en nu grondig zal bestuderen’.

‘Het was de meest bizarre plaats om te besparen. Het advies verwijst de voorgenome­n besparing nu naar de vuilnisbak’ VERA JANS Vlaams Parlements­lid CD&V

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium