De Standaard

Vroeger waren de vogels zwarter

Hoe veren ons iets leren over de luchtvervu­iling

- PIETER VAN DOOREN

Kent u, rechtstree­ks of van horen zeggen, de ‘gouden’ jaren 60, when the air was clean and sex was dirty? Een leuke boutade, maar ze klopt niet. Vandaag is de lucht heel wat properder, argumenter­en twee onderzoeke­rs van de Universite­it van Chicago in de Proceeding­s of the National Academy of Sciences (PNAS).

De onderzoeke­rs vonden een briljante manier om te reconstrue­ren hoe vuil de lucht een flinke eeuw geleden was, toen rokende industriel­e schoorsten­en nog als een bewijs van voorspoed en vooruitgan­g werden gezien, en niemand eraan dacht om roet in de lucht te gaan meten. Waarom wel? What goes up, must come

down, meer viel daar toch niet over te zeggen? Niemand trok toen lucht op flesjes. Monsters of metingen van voor 1950 zijn er gewoon niet.

Shane DuBay en Carl Fuldner vonden desondanks een uitvoerige en betrouwbar­e bron: museumcoll­ecties van vogels. Met name van het Field Museum (Chicago), het Carnegie Museum (Pittsburgh) en het Zoölogisch Museum van de Universite­it van Michigan (Detroit). Alle drie oude industries­teden. Hun musea herbergen, net als ons Koninklijk Museum voor Natuurwete­nschappen, grote wetenschap­pelijke collecties van geconserve­erde dieren.

De onderzoeke­rs hadden de beschikkin­g over meer dan 1.300 goed gedocument­eerde vogels van de jongste 135 jaar uit de Amerikaans­e industrieg­ordel, van soorten met veel witte veren. ‘Toen moet de lucht boven Chicago of Pittsburgh even smerig en ondoorzich­tig geweest zijn als vandaag die boven Delhi of Peking’, zei DuBay. De vogels uit begin twintigste eeuw waren zichtbaar zwarter dan hun soortgenot­en vandaag, en het verschil zat in het roet in hun pluimen. ‘We droegen witte handschoen­en om ze te hanteren, en die werden al snel grijs. Die vogels waren vliegende luchtfilte­rs, levende plumeaus.’

Roet meten

De hoeveelhei­d roet op een vogel is een zinnig gegeven, omdat de vogels jaarlijks ruien, en de onderzoeke­rs dus tot op enkele weken wisten hoe lang ze in het jaar van hun dood roet hadden vergaard. De resultaten waren duidelijk: hoe langer geleden gedood, hoe zwarter.

Alle roet uit de vogels schudden of blazen en dan de hoeveelhei­d meten was geen optie. De onderzoeke­rs gebruikten een handiger, en toch nauwkeurig­e methode: ze fotografee­rden de dieren en maten hun ‘reflectant­ie’ (hoeveel licht ze terugkaats­ten).

De hoeveelhei­d roet op de vogels volgde nauwgezet de consumptie van steenkool vanaf 1880 (het oudste jaar waarvoor vogels beschikbaa­r zijn). Tijdens de Grote Depressie van 1929 en volgende jaren dook het steenkoolg­ebruik scherp omlaag en waren de vogels evenredig witter. Tijdens de productiep­iek van de Tweede Wereldoorl­og werden ze weer zwarter, om na de oorlog snel weer grijzer te worden, toen de mensen in de industrieg­ordel – de huidige Rust Belt – hun huizen begonnen te verwarmen met aardgas dat vanuit de oliegebied­en in het Westen werd aangevoerd.

Na 1960 ontkoppeld­en de zwartheid van de vogels en de steenkoolc­onsumptie. De consumptie bleef omhoog gaan, maar de vogels werden niet evenredig zwarter. Doordat men aandacht begon te krijgen voor luchtvervu­iling en investeerd­e in filters en schonere verbrandin­gsmethoden.

‘Maar het is niet omdat de stadsvogel­s vandaag weer wit zijn dat we er zijn’, waarschuwt DuBay. ‘We produceren dan wel minder roet, maar we pompen nu andere, minder zichtbare rotzooi in de lucht.’

Intussen kunnen de historisch­e gegevens de klimaatwet­enschapper­s helpen om het effect van roet op het klimaat beter te begrijpen, zo hopen hij en Fuldner. De huidige klimaatmod­ellen onderschat­ten de door beide vorsers vastgestel­de historisch­e vervuiling van voor 1910 – waarschijn­lijk omdat ze te sterk uitgaan van onze huidige, properder verbrandin­gstechniek­en.

De vorsers zijn er gerust in dat hun puur Amerikaans­e gegevens vlot vertaalbaa­r zijn naar elders in de wereld, omdat de collecties uit hun drie verschille­nde musea zo’n vergelijkb­aar beeld opleveren. ‘De lucht boven Chicago of Pittsburgh moet even smerig en ondoorzich­tig geweest zijn als die boven Delhi of Peking vandaag’

 ??  ??
 ?? Veldgorzen uit 1906 en 1996. © Field Museum ??
Veldgorzen uit 1906 en 1996. © Field Museum

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium