De Standaard

Burger krijgt stem in sluiting kerncentra­les

De Belgen kunnen drie weken lang hun mening geven over het energievra­agstuk. Pas daarna hakken de ministers knopen door.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Moeten de kerncentra­les dicht? Of bent u bereid te betalen voor hernieuwba­re energie? Dit soort vragen wordt vanaf volgende week afgevuurd op de Belg, alvorens het menens wordt met de onderhande­lingen over het Energiepac­t.

In het voorjaar hebben de energiesec­tor, de werkgevers en de milieubewe­ging hun mening al kunnen geven. Net als bij de Vlaamse Stroomvers­nelling mogen nu ook de consumente­n dat doen. De Overheidsd­ienst Economie en de bevoegde ministers van Energie leggen de laatste hand aan een website waarop een enquête ingevuld kan worden, met vragen over de productie van energie, de energiemar­kt en het energiebel­eid.

De bedoeling is dat de ministers – Marie Christine Marghem (federaal), Bart Tommelein (Vlaamse regering), Céline Fremault (Brusselse regering) en JeanLuc Crucke (Waalse regering) – die sinds begin dit jaar discussiër­en over de Belgische energietoe­komst, de resultaten meenemen in de onderhande­lingen. Ook al is nu al duidelijk dat ze niet van plan zijn de aanbevelin­gen blindeling­s uit te voeren.

Vanaf midden november moeten de resultaten van de enquête beschikbaa­r zijn en kunnen de gesprekken tussen de energiemin­isters de laatste rechte lijn in, met de hoop voor het einde van het jaar een afgewerkt akkoord te kunnen voorleggen.

Het Energiepac­t is bedoeld om de sector duidelijkh­eid te verschaffe­n over het energiebel­eid in de komende decennia, zodat die zijn investerin­gen daarop kan afstemmen. Het lot van de kerncentra­les blijft het grootste discussiep­unt, aangezien de (afgeschrev­en) centrales elke investerin­gsimpuls in de kiem dreigen te smoren.

Een scenario waarin de twee jongste centrales (Doel 4 en Tihange 3) na 2025 openblijve­n om de energiebev­oorrading te verzekeren, is nog altijd niet van de baan, ook al gaan er sinds de fors dalende prijzen van offshore windenergi­e meer en meer stemmen op om de kernuitsta­p onverkort uit te voeren.

De ministers wachten ook nog een nieuwe studie van Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet, over de energiebev­oorrading af. Ook die wordt in november verwacht. De FOD Economie heeft intussen al wel een stand van zaken opgesteld, maar die blijft vaag en de heikele punten in de onderhande­lingen worden uit de weg gegaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium