De Standaard

Puerto Rico als kijkwoning

- DESALNIETT­EMIN DOMINIQUE DECKMYN

Tesla, Google en Facebook struikelen over elkaar om Puerto Rico zo snel mogelijk weer online te krijgen. En om dat ruimschoot­s in de media te krijgen. Het hele eiland wordt eigenlijk een soort kijkwoning voor de nieuwste snufjes.

Elon Musk, de baas van Tesla, zegt dat zijn zonnepanel­en en batterijen de energievoo­rziening kunnen herstellen. Een cynicus smaalt dan: ach, die Musk wil de aandacht afleiden van de productiea­chterstand bij zijn Model 3elektrisc­he wagen, en de vertraagde lancering van zijn elektrisch­e truck. Maar er zouden wel al honderden van die Powerwalls­uperbatter­ijen zijn verstuurd, om daar medische apparatuur aan de praat te krijgen. Wie kan daar tegen zijn?

Google, van zijn kant, wil graag eens over iets anders praten dan over megaboetes voor monopoliem­isbruik. En biedt (dus?) aan om zijn Project Loonwifiba­llonnen, waarmee het al jaren experiment­eert, eindelijk eens echt in te zetten. Helaas is lang niet duidelijk, of dat eigenlijk wel mogelijk is op realistisc­he termijn.

Ook de voorstelle­n van Mark Zuckerberg zijn eerder vaag. Hij toonde wel hoe hij, dankzij Facebook Spaces, Puerto Rico in virtuele realiteit kon rondreizen zonder zijn veilige, droge kantoor te verlaten – mmmja.

Louter publicitei­tssttunt? Ach, laten we het eerder zien als bewijs van het voluntaris­me van Silicon Valley: ze zijn er vast van overtuigd dat hun technologi­e ons een betere wereld zal opleveren, en zien dit als een uitgelezen kans om dat aan de cynische buitenstaa­nders te laten zien. Er zijn trouwens goede redenen om nieuwe technologi­e net nu in Puerto Rico te willen proberen. De verwoestin­gen creëren ruimte voor iets nieuws. En het is Amerikaans territoriu­m, dat maakt het stukken gemakkelij­ker om vergunning­en te krijgen. Dat de wereld meekijkt, is mooi meegenomen.

En als over enkele weken blijkt dat het niet allemaal even vlekkeloos werkt: ach, tegen die tijd zijn de media Puerto Rico alweer vergeten.

 ??  ?? Laten we het eerder zien als bewijs van het voluntaris­me van Silicon Valley
Laten we het eerder zien als bewijs van het voluntaris­me van Silicon Valley
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium