De Standaard

CATALONIË IS EEN EUROPESE ZAAK GEWORDEN

- BART STURTEWAGE­N

In Barcelona is gisteravon­d wel degelijk geschieden­is geschreven

Meer nog dan anderhalve week geleden, op de dag van het referendum, hield de Catalaanse leider Carles Puigdemont gisteren Catalonië, Spanje en Europa urenlang op het puntje van de stoel. Ook na zijn toespraak in het regionale parlement, die met een uur was uitgesteld, bleef er mist hangen over zijn strategie. Enerzijds erkende en aanvaardde hij de ‘uitspraak van het volk’ en stelde hij het recht van Catalonië vast om onafhankel­ijk te zijn. Anderzijds riep hij het parlement op om gedurende ‘enkele weken’ de gevolgen van die vaststelli­ng op te schorten. We zijn onafhankel­ijk, maar we doen er voorlopig niets mee, daar kwam het op neer.

Voordien had hij tot kalmte en begrip tussen voor en tegenstand­ers van de secessie opgeroepen en zijn bereidheid tot dialoog beklemtoon­d. De komende uren en dagen zal moeten blijken of hij er met zijn politieke evenwichts­oefening in geslaagd is zijn independen­tistische parlementa­ire meerderhei­d bijeen te houden zonder de rode lijn te overschrij­den die Madrid ertoe kan aanzetten de Catalaanse autonomie op te schorten en/of de Catalaanse leiders gevangen te zetten. Uit de uiterst linkse hoek van zijn bonte coalitie kwamen gisteren kritische stemmen over ‘verraad’. Vóór het referendum had Puigdemont immers aangekondi­gd dat hij binnen de 48 uur na de uitslag de onafhankel­ijkheid zou uitroepen.

Tot dusver heeft de centrale Spaanse regering systematis­ch elke kans geweigerd om tot een redelijke oplossing te komen. De kans dat ze dat opnieuw doet, is dus groot. Het uitstel dat Puigdemont aankondigd­e, is een teken van zwakte dat de haviken van de regeringRa­joy kunnen aangrijpen om deze kwestie voor eens en voor altijd te beslechten. Als die de hamer met volle kracht op de Catalaanse nationalis­ten laat neerkomen, is de schade niet te overzien.

Om die reden kan de Europese Unie niet langer volhouden dat het om een interne aangelegen­heid gaat. Vrome oproepen tot dialoog zijn onvoldoend­e. Als Spanjaarde­n en Catalanen niet tot een gesprek kunnen komen, dan moet de EU een manier vinden om dat proces te bevorderen. Op één punt had Puigdemont het gisteren zeker bij het rechte eind: Catalonië is een Europese zaak geworden.

Er is gisteravon­d in Barcelona wel degelijk geschieden­is geschreven. Voor het eerst sinds het ontstaan van de Unie heeft een deel van een lidstaat plechtig zijn onafhankel­ijkheid afgekondig­d. Afwachten en de toestand onderschat­ten heeft tot dat resultaat geleid. Het is tijd voor iets anders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium