De Standaard

WILHELMUS

-

Scholieren in Nederland krijgen voortaan dus les over het Wilhelmus. Het was een voorwaarde voor het CDA om in een regering te stappen. Juister: het is een compromis, het CDA wou graag dat het volkslied rechtopsta­and gezongen zou worden op school. Het zou namelijk de Nederlands­e identiteit bevatten. De Nederlande­rs moeten weer weten wie ze zijn en waarvoor ze staan.

Het Wilhelmus is duidelijk christelij­k en ziet de vorst als de rechtmatig­e vertegenwo­ordiger van God op aarde. Misschien is dat wat Nederland ooit was, maar in 1795 voerde het land toch al de scheiding van kerk en staat in. Zou de Nederlands­e grondwet bestuderen geen beter idee zijn, zoals sommige commentato­ren opperen? Inhoudelij­k zou het een betere weergave zijn van de Nederlands­e identiteit. Elke ochtend een paar lijntjes uit de Nederlands­e grondwet scanderen, en hup, de schooldag is begonnen.

Maar dan mis je het plezier van het samenzinge­n, natuurlijk. Ik hou stiekem van de gezwollenh­eid van de nationale symbolen. De schooldag beginnen met het Belgische volkslied, ik had het graag gedaan. Op voorwaarde dat je elke tweede dag ook de parodie mag zingen, uit volle borst samen brullen dat de ezel niet kan schijten omdat zijn gat vol caoutchouc zit. Zelfspot,

ik eis het als onderdeel van elke

identiteit­sdiscussie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium