De Standaard

Zo goed leven en toch zo gefrustree­rd

Catalonië is altijd al een dwarsligge­r geweest, maar de afstand tussen Madrid en Barcelona leek zelden zo onoverbrug­baar. Hoe is het zover gekomen?

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Meer dan 1.000 journalist­en hadden een accreditat­ie aangevraag­d voor de zitting van het Catalaans parlement gisteren, waarin de Catalaanse ministerpr­esident Carles Puigdemont de onafhankel­ijkheid van zijn regio uitriep – een onafhankel­ijkheid die hij direct daarna opschortte. Catalonië is altijd een dwarsligge­r geweest in de geschieden­is van Spanje, maar het is zeer lang gele den dat de afstand tussen Madrid en Barcelona zo onoverbrug­baar leek. Nog maar veertig jaar nadat Spanje in een nieuwe grondwet de principes van het land heeft vastgelegd, worden die fundamente­n door de Catalaanse separatist­en in vraag gesteld. Hoe is het zover kunnen komen?

Institutio­nele janboel

De grondwet vertrekt vanuit het idee dat Spanje een ondeelbare eenheid is, waarin regio’s over een zekere autonomie beschikken. Eind jaren 70 ging men ervan uit dat Catalonië, Baskenland, Galicië en Andalusië iets sneller een ruimer bevoegdhei­dspakket zouden krijgen dan andere regio’s. Maar enkele jaren later werd Spanje opgedeeld in zeventien autonome regio’s, waardoor Catalonië min of meer hetzelfde statuut kreeg als pakweg Murcia. Dat vond de rijke regio met haar zeven miljoen inwoners niet prettig.

Aangezien Catalonië – in te genstellin­g tot het Baskenland of Navarra – geen fiscale autonomie heeft, moet het regiobestu­ur met Madrid onderhande­len over zijn dotatie. ‘Zij worden op gelijke voet behandeld met de andere regio’s’, legt een Madrileens­e diplomaat uit. Dat impliceert dat als Catalonië meer geld krijgt, de dotatie van de andere regio’s mee moet stijgen. Ook dat valt slecht.

In Madrid beseffen politici dat het land toe is aan een nieuwe financiële verdeelsle­utel. ‘Maar toen een speciale werkgroep daarover een jaar geleden werd opgericht, wilde Catalonië er niet aan deelnemen’, aldus de diplomaat. Ondertusse­n gingen de separatist­ische regeringsp­artijen in Catalonië een radicalere koers varen en zeiden ze dat ze met niets minder dan de onafhankel­ijkheid genoegen wilden nemen. Zij surften op de separatisc­he gevoelens bij de Catalanen, die boos waren omdat het Spaans Grondwette­lijk Hof in 2010 serieus geknipt had in het bevoegdhed­enpakket dat de Catalaanse regering met Madrid had afgesproke­n.

Separatist­ische vuist

Juan Rodríguez Teruel, professor politieke wetenschap­pen aan de universite­it van Valencia, noemt het paradoxaal dat een regio waar het zo goed leven is zo’n separatist­ische koers vaart. Volgens hem heeft de economisch­e crisis die sinds 2008 in Spanje heerst het vertrouwen in de politieke klasse aangetast. ‘In andere landen worden de onzekerhei­d en de frustratie­s vertaald in populistis­che stromingen die zich afzetten tegen de Europese Unie of tegen buitenland­ers. In Catalonië richtte de woede zich tegen Madrid of de andere regio’s. Wij betalen voor hen, dat is het discours dat populisten hanteren’, zegt hij.

Teruel wijst erop dat de huidige politieke leiders in Catalonië elkaar opjutten. De van oorsprong meer gematigde Convergénc­ia Democrátia – de partij van Puigdemont­s voorloper Jordi Pujol – verloor na de corrupties­chandalen veel kiezers aan Esquerra Republican­a de Catalunya. In 2016 trokken beide partijen in kartel met een separatist­ische agenda naar de kiezer. Ze behaalden te weinig stemmen en moesten een minderheid­sregering vormen die in het zadel blijft dankzij de steun van de radicaal linkse, separatist­ische CUP. De CUP kan als een zweepparti­j de twee andere ver

plichten om almaar radicalere standpunte­n in te nemen over de afscheurin­g van Catalonië. Volgens professor Teruel beseffen de Catalaanse leiders dat ze op de afgrond afstevenen, maar kunnen ze niet terugkrabb­elen omdat de CUP hen steeds verder duwt. De taalkwesti­e

Ook de taal verdeelt de mensen in Catalonië. Teruel verwijst naar een onderzoek waaruit blijkt dat slechts tien procent van de Catalanen thuis zowel Spaans als Catalaans spreekt. De overige negentig procent is ongeveer gelijk verdeeld tussen mensen die thuis vooral Spaans of Catalaans spreken. De Spaanstali­gen zijn Spanjaarde­n en hun nakomeling­en, die de armere regio’s van Spanje hebben verlaten om in de Catalaanse fabrieken te werken.

Tot voor kort was taal geen issue, maar sinds de separatist­en aan de macht zijn, komt de heterogeni­teit van de Catalaanse bevolking volop naar boven, vindt Teruel. Het zijn de nazaten van die migranten die tegen de afscheurin­g van Catalonië zijn.

‘In Catalonië richtten de woede en frustratie­s door de economisch­e crisis zich niet tegen Europa, maar tegen Madrid’ JUAN RODRÍGUEZ TERUEL Professor politieke wetenschap­pen Universite­it van Valencia

Misschien hebben zij ook andere leerstof op school gekregen of informeren zij zich via andere media. In de Catalaanse wetgeving staat dat het onderwijs er onder meer op gericht moet zijn om de Catalaanse identiteit te bevorderen. Het is Teruel opgevallen dat de Catalaanse geschieden­isboeken vertrekken vanuit een eigen invalshoek. Zo wordt de Spaanse burgeroorl­og voorgestel­d als een strijd van Catalonië tegen Spanje, terwijl de realiteit genuanceer­der is.

Onderzoeke­rs van AMES, die in mei in opdracht van de Spaanse regering de Catalaanse onderwijsb­oeken onder de loep namen, meenden dat de leerstof de verschille­n tussen Catalanen en Spanjaarde­n tot onjuiste proporties opblaast. De indruk wordt gewekt alsof Catalonië zijn hele geschieden­is lang strijd heeft moeten leveren tegen de rest van Spanje. Professor Teruel denkt dat vooral de Catalaans sprekende Catalanen op het platteland die visie meekrijgen. In een stad als Barcelona, waar veel Spaansspre­kende nazaten van inwijkelin­gen wonen, wordt volgens hem op school een meer uitgebalan­ceerde visie meegegeven. Het is in die context dan ook niet raar dat de afstand tussen de voor en tegenstand­ers van de Catalaanse onafhankel­ijkheid steeds groter wordt.

 ?? © epaefe ?? Catalanen wachtten gisteren in Barcelona in spanning op de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont.
© epaefe Catalanen wachtten gisteren in Barcelona in spanning op de toespraak van de Catalaanse president Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium