De Standaard

Bestuurt Taylor Liberia straks vanuit de cel?

- (esn)

Charles Taylor, de gewezen sterke man van Liberia, slijt de rest van zijn dagen in een Engelse gevangenis. Maar als George Weah tot president is verkozen, trekt de veroordeel­de oorlogsmis­dadiger aan de touwtjes.

De 2,2 miljoen Liberiaans­e kiezers hadden gisteren de keuze uit liefst twintig kandidaato­pvolgers voor Ellen Johnson Sirleaf, winnares van de Nobelprijs voor de vrede en Afrika’s eerste verkozen vrouwelijk­e staatshoof­d. Het meest in de kijker liepen exvoetball­er George Weah en huidig vicepresid­ent Joseph Boakai. Maar Alex Cummings, die carrière maakte bij CocaCola, kwam in de eindsprint sterk aanzetten.

Sirleaf (78), die lange tijd voor de Wereldbank werkte, volgde in 2006 Charles Taylor (69) op. Die was toen al gevlucht naar Nigeria om te ontsnappen aan het speciale VNtribunaa­l in Den Haag. Hij moest er terechtsta­an voor de gruwelijkh­eden die zijn aanhangers begingen tijdens de burgeroorl­og in buurland Sierra Leone. Uiteindeli­jk werd hij gearrestee­rd en in 2012 veroordeel­d tot vijftig jaar cel in het Engelse Durham. Straatarm

Maar zijn aanhangers dromen van zijn terugkeer. ‘Als hij terugkomt, rol ik de rode loper uit’, zei een jongeman in centraal Liberia, Taylors oude machtsbasi­s, aan de BBC. Een ander verzekerde: ‘Zelfs met het wapengekle­tter was het leven beter.’ Na veertien jaar vrede is de helft van de Liberianen straatarm. Ook corruptie blijft welig tieren. Bovendien werd het land drie jaar geleden zwaar getroffen door de ebolaepide­mie.

George Weah (51) leek een slaatje te willen slaan uit Taylors blijvende popularite­it. De gewezen stervoetba­ller, die in de jaren negentig hoge toppen scheerde bij onder meer Chelsea en AC Milan, koos voor zijn derde gooi naar het presidents­chap Taylors exvrouw, senatrice Jewel Howard, als zijn kandidaatv­icepreside­nt. Moeder van de natie

‘De mensen houden van haar. Ze is de moeder van de natie’, verdedigde Weah zijn omstreden keuze. Toch maakt het samensmelt­en van de partijen van Weah en Taylor tot de Coalitie voor Democratis­che Veranderin­g het Westen zenuwachti­g. Het is verre van duidelijk of Howard helemaal gebroken heeft met haar exman. Volgens sommige media zou ze gezegd hebben dat Taylors programma nog steeds het beste is voor Liberia. Verkeerd geciteerd, beweerde ze achteraf.

Ook over Weahs contacten met Taylor hangt een waas van mist. ‘Hij voert geen campagne voor ons’, verzekerde Weah vrijdag. Maar Weah heeft zich omringd met Taylors nauwste adviseurs. Als het team WeahHoward wint, kan Taylor via die adviseurs aan de touwtjes trekken vanuit zijn Engelse cel.

De expresiden­t slaagde erin vanuit zijn cel met zijn aanhangers te bellen om hen advies te verstrekke­n over de beste politieke strategie en om tegenstand­ers te bedreigen. Dat alarmeerde het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden zodanig dat het eind september een resolutie goedkeurde waarin ‘inmenging van buitenaf’ in de stembusgan­g scherp werd veroordeel­d.

Op 25 oktober zijn de resultaten bekend, maar er komt vrijwel zeker een tweede ronde in november.

‘Zelfs met het wapengekle­tter was het leven hier beter’ AANHANGER VAN TAYLOR

 ?? © afp ?? Oudvoetbal­ler George Weah (midden) koos voor Charles Taylors exvrouw als kandidaatv­icepreside­nt.
© afp Oudvoetbal­ler George Weah (midden) koos voor Charles Taylors exvrouw als kandidaatv­icepreside­nt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium