De Standaard

‘Geen hervorming­en’, dus Odinga haakt af

- (reuters, kdr)

Oppositiel­eider Raila Odinga neemt niet deel aan de verkiezing­en van 26 oktober. Hoe moet het nu verder in Kenia?

Op 26 oktober moeten in Kenia de presidents­verkiezing­en van 8 augustus overgedaan worden, nadat het Keniaanse Grondwette­lijk Hof die ongeldig heeft verklaard. De resultaten waren ‘transparan­t noch verifieerb­aar’, oordeelde het na een klacht van oppositiel­eider (en voor de derde keer verliezer) Raila Odinga. Het oordeel van het Hof was een stevige terechtwij­zing van de kiescommis­sie die had geoordeeld dat Uhuru Kenyatta, de zittende president, op 8 augustus gewonnen had met 54 procent van de stemmen.

Odinga meent nu dat de kiescommis­sie niet van plan is om ook maar iets te wijzigen aan de manier waarop ze werkt en aan haar personeels­bezetting, zei hij gisteren: ‘Alles wijst erop dat de verkiezing­en op 26 oktober nog erger zullen zijn dan de vorige.’ Dus trekt hij zich terug uit de race, ‘in het belang van het Keniaanse volk, de regio en de rest van de wereld’.

Daardoor kunnen volgens hem de verkiezing­en op 26 oktober niet doorgaan. Hij wil met zijn terugtrekk­ing naar eigen zeggen de kiescommis­sie de tijd geven om hervorming­en door te voeren die ‘geloofwaar­dige verkiezing­en mogelijk maken’. Odinga riep de bevolking op die eis te steunen, met de slogan ‘geen hervorming­en, geen verkiezing­en’.

Maar volgens Kenyatta kunnen de verkiezing­en wél plaatsvind­en zoals gepland. Daardoor is een nieuwe patstellin­g ontstaan. Odinga’s oproep tot protest zou kunnen leiden tot confrontat­ies met de politie, hoewel de kans klein lijkt dat de protesten zullen leiden tot grootschee­ps etnisch geweld zoals na de verkiezing­en van 2007. Daarbij vielen meer dan duizend doden.

 ??  ?? Raila Odinga. © epa
Raila Odinga. © epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium