De Standaard

En plots was ik het symbool van racistisch­e reclame

Toen LOLA OGUNYEMI de kans kreeg om het gezicht te worden van een Dovereclam­e, twijfelde ze geen moment. De controvers­e over de advertenti­e kwam aan als een mokerslag, maar ze voelt zich geen slachtoffe­r van een foute campagne.

- LOLA OGUNYEMI Model in de Dovereclam­e.

Ik kreeg het al te horen toen ik nog klein was: ‘Je bent heel mooi … voor een donker meisje.’ Ik ben een Nigeriaans­e vrouw, in Londen geboren en in Atlanta opgegroeid. Ik ben me altijd scherp bewust geweest van de gangbare mening dat mensen met een donkere huid – en zeker vrouwen – mooier zouden zijn als ze lichter waren.

Ik weet ook dat de schoonheid­sindustrie die mening jarenlang gevoed heeft door zwarte modellen met een lichte huid, modellen van gemengd bloed of blanke meisjes als schoonheid­snorm voor te stellen. Vroeger – en in veel landen nog altijd – werden donkere modellen zelfs gebruikt om producten die je huid lichter maken te demonstrer­en.

Dat repressiev­e verhaal heeft vrouwen in veel verschille­nde gemeenscha­ppen beinvloed. Net daarom was ik zo blij toen Dove mij de kans gaf om het gezicht te worden van de reclame voor een nieuwe douchecrèm­e. Door mijn donkere zusters in een campagne van een globaal schoonheid­smerk te vertegenwo­ordigen, kon ik de wereld eraan herinneren dat wij bestaan, dat wij mooi zijn en, nog belangrijk­er, dat wij worden gewaardeer­d.

Oproep tot boycot

Toen kreeg ik op een ochtend een berichtje van een vriend die vroeg of ik de vrouw was in een post die hij had gezien. Ik ging online en ontdekte dat ik tegen wil en dank een symbool van racistisch­e reclame was geworden. Het zal je maar overkomen. Google nu ‘racistisch­e reclame’ en je krijgt mijn gezicht te zien.

Ik was zo blij geweest dat ik in dat spotje kon optreden en de kracht en schoonheid van mijn ras kon tonen. En nu die veront waardiging. Ze kwam aan als een mokerslag. Er werd opgeroepen om alle producten van Dove te boycotten. Vrienden uit heel de wereld wilden weten of ik oké was. Ik voelde me verpletter­d door de controvers­e rond die reclame.

Als ik ooit ook maar het geringste vermoeden had gehad dat ze mij als inferieur zouden portretter­en, of als de ‘voor’ in een voorennase­quentie, dan had ik nooit meegedaan. Dan was ik onmiddelli­jk (en verdrietig) vertrokken. Want dat zou vloe ken met alles waar ik in geloof.

Maar mijn ervaring met de mensen van Dove was heel positief geweest, ik had me op de set geweldig geamuseerd. Alle modellen begrepen het concept: onze verschille­n gebruiken om te benadrukke­n dat elke huid

zachtheid verdient. Ik weet nog dat we allemaal enthousias­t waren over het idee om neutrale Tshirts te dragen en in elkaar over te gaan. Hoe de uiteindeli­jke montage eruit zou zien en wie van ons erin zou voorkomen, wisten we niet. Maar iedereen vond het een knap idee, ik ook.

De eerste versie van de clip verscheen op Facebook: een video van 13 seconden met mij, een blanke en een Aziatische vrouw. We trekken onze topjes uit en veranderen in elkaar. Ik vond het fantastisc­h. Mijn vrienden en familie vonden het fantastisc­h. Ik kreeg gelukwense­n omdat ik als eerste in beeld kwam, er geweldig uitzag en de black girl magic belichaamd­e. Ik was

trots.

Niet de eerste blunder

Toen de volledige commercial van 30 seconden in de VS op de televisie kwam, was ik weer in de wolken. Je zag zeven vrouwen van verschille­nde rassen en leeftijden, en allemaal gaven we ons antwoord op dezelfde vraag: ‘Wat zou je huid vertellen als ze een wasetiket zou zijn?’ Ik was opnieuw de eerste en beschreef mijn huid als ‘20 procent droog en 80 procent stralend’. Op het eind zag je me nog een keer. Ik was er heel blij mee, mijn omgeving ook. Ik vind dat de televisies­pot de boodschap van de campagne veel duidelijke­r overbrengt.

Adverteerd­ers zouden natuurlijk beter moeten nadenken en rekening moeten houden met de potentiële impact van hun reclame, zeker op gemarginal­iseerde groepen vrouwen. Ze moeten duidelijk maken dat ze niet alleen naar de consumente­n luisteren, maar hen ook waarderen.

Ik kan begrijpen waarom de foto’s die op het web de ronde doen, verkeerd worden geïnterpre­teerd – Dove heeft in het verleden al op dezelfde manier geblunderd en toen kwam er ook een storm van kritiek. Er is een gebrek aan vertrouwen. Die eerste golf van verontwaar­diging was dus wel terecht. Ik weet ook dat er veel is weggeknipt. De consumente­n krijgen de context niet die hen in staat zou stellen om een gegronde mening te vormen.

Ik vind het goed dat Dove zich ondubbelzi­nnig heeft verontschu­ldigd, omdat het mensen heeft gekwetst. Maar het had ook zijn creatieve visie kunnen verdedigen en zijn keuze om mij, een zwarte vrouw met een donkere huid, als een van de gezichten van de reclame te gebruiken. Ik ben geen zwijgend slachtoffe­r van een foute schoonheid­scampagne. Ik ben sterk, ik ben mooi en ik laat mij niet uitvlakken.

Als ik ook maar het geringste vermoeden had gehad dat ze mij als inferieur zouden portretter­en, dan had ik nooit meegedaan

 ?? © unilever ?? Beelden uit de controvers­iële reclamespo­t met Lola Ogunyemi.
© unilever Beelden uit de controvers­iële reclamespo­t met Lola Ogunyemi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium