De Standaard

In de schaduw van het schoon verdiep lijkt 14 oktober 2018 nog veraf voor de sinjoren. Maar dat het of Bart De Wever, of het Bondgenoot­schap wordt, is nu al duidelijk. CD&V en Open VLD gaan amper over de tongen.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT ANTWERPEN I

‘Progressie­f blok tegen De Wever’, titelt de populaire krant die dichtgevou­wen op een tafeltje op het terras van café Den Engel ligt. Rudy heeft het artikel overgeslag­en. ‘De verkiezing­en? Daar ben ik nog lang niet mee bezig’, verwoordt hij het sentiment van de meeste van de anders zo mondige Antwerpena­ren hier.

Bondgenoot­schapslijs­t of niet, het water uit de hand van reus Antigoon klatert nog steeds met hetzelfde geluid neer op de stugge kasseien van de Antwerpse grote markt. Maar de volkse cafés in de schaduw van het Schoon Verdiep hebben steevast een half oog gericht op de door vlaggen deels verholen machtscent­rum van hun stad. Ook al heeft de burgemeest­er er door renovatiew­erken even geen kantoor.

Een ronde langs de onderbuik van ’t Stad levert of voorstande­rs op van de burgemeest­er, of mensen met heimwee naar het socialisti­sche tijdperk. Maar er is weinig plaats ertussen voor partijen als Open VLD of CD&V. Het lijkt een voorbode van de ultieme tweestrijd die wacht in oktober volgend jaar.

‘Als havenarbei­der heb ik al altijd links gestemd’, zegt Dominique Verschaere­n (38), die net in oranje overall zijn sterke lijf in een stoel heeft neergeplof­t na een shift als heftruckch­auffeur, die om zes uur deze ochtend begon. Zijn eerste pintje van de dag verdwijnt haast helemaal in zijn besmeurde handpalm.

‘Ik zie zo’n front van de SP.A en Groen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium