De Standaard

Europa waarschuwt Trump

EU wil akkoord met Iran over nucleair programma redden

- (esn)

Europa deelt de bekommerni­ssen van de Amerikaans­e president over de wijze waarop Iran het MiddenOost­en destabilis­eert. Maar het weigert een herziening van het nucleair akkoord.

BRUSSEL I President Donald Trump beslist vandaag over de toekomst van het akkoord van 2015 waarin Iran belooft zijn atoomprogr­amma stop te zetten in ruil voor de opheffing van de westerse sancties. Om de drie maanden moet de president formeel vaststelle­n dat Teheran zich strikt houdt aan zijn verplichti­ngen. Ook moet hij aangeven dat het akkoord nog steeds Amerika’s belangen dient. Trump, die altijd een heftig tegenstand­er van het akkoord is geweest, zou niet van plan zijn Iran een goed rapport te geven.

Strikt genomen heft Trump het akkoord op die manier niet op – dat gebeurt pas als het Congres de opgeschort­e sancties tegen Iran weer invoert.

De Europeanen die samen met president Obama aan de onderhande­lingstafel zaten (Duitsers, Fransen, Britten en de EU), openden een diplomatie­k offensief om de Congresled­en ervan te overtuigen die strafmaatr­egelen niet opnieuw te activeren. Een heronderha­ndeling van het akkoord, zoals Trump suggereert, is voor hen compleet onbespreek­baar. Goede wil

Ze zijn wel bereid onderhande­lingen op te starten over een nieuw verdrag voor de periode na 2025. Dat jaar vervallen een aantal restrictie­s uit het huidige akkoord.

Net als Trump maakt Europa zich zorgen over Irans destabilis­erende activiteit­en in het MiddenOost­en. Aan een brede strategie om Teherans invloed te temperen, zijn ze best bereid om mee te werken. Zelfs sancties wegens het testen van langeafsta­nds raketten, zoals Trump vraagt, sluiten ze niet bij voorbaat uit.

De Europeanen zijn dus bereid Trump een heel eind tegemoet te komen. Maar die goede wil komt in gevaar als Trump het huidige Iranakkoor­d ondermijnt. Die boodschap werd hem de afgelopen dagen telefonisc­h duidelijk gemaakt door de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron. Handel

Voor Europa is er – economisch – veel gelegen aan het behoud van het akkoord. Vóór de sancties van kracht werden, was de EU Irans belangrijk­ste handelspar­tner. Die positie is ze kwijt gespeeld aan de Arabische Emiraten en China. Maar de Europese handel met de gewezen paria herstelt in snelvaart. Vorig jaar exporteerd­e Europa voor 8,2 miljard euro (machines, chemische en afgewerkte producten). De import bedroeg 5,5 miljard euro (vooral olie en gas). In de eerste helft van dit jaar werd een stijging van 94 procent genoteerd tegenover de eerste zes maanden van 2016. Irans handel met de VS is in vergelijki­ng een peulschil.

Europese ondernemer­s zetten hun regeringen en de EU dan ook onder zware druk om het akkoord te redden.

 ??  ?? Begin juli vierden activisten in Washington de tweede verjaardag van de nucleaire deal met Iran. © afp
Begin juli vierden activisten in Washington de tweede verjaardag van de nucleaire deal met Iran. © afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium