De Standaard

162 waanzinnig­e dagen

Memoires Geen vol halfjaar was hij Grieks minister van Financiën. Yanis Varoufakis voerde in 2015 een episch gevecht met de trojka, alvorens hard tegen de muur te knallen. Hij schreef er een uitstekend­e en onbeschaam­d indiscrete thriller over.

- RUUD GOOSSENS

‘Dit is een slecht akkoord voor uw Griekse landgenote­n.’ Het is juni 2015. Wolfgang Schäuble is duidelijk tegenover Yanis Varoufakis. De Duitse minister van Financiën zet Athene al maanden het mes op de keel. Hij eist dat de nieuwe, radicaalli­nkse regering van Alexis Tsipras instemt met een nieuw besparings­pakket. Elk gesprek over een schuldhers­chikking wijst Schäuble af. Maar als Varoufakis hem vraagt of hij het strenge Memorandum of understan

ding zélf zou tekenen, gesteld dat ze van functie zouden wisselen, aarzelt Schäuble niet. ‘Neen, als patriot zou ik dat niet doen.’

Het is een van de rode draden in de pageturner die Varoufakis over zijn vijf maanden aan de top van de Europese politiek heeft geschreven: voortduren­d ontmoet hij tegenstrev­ers die toegeven dat Griekenlan­d zich nooit uit de crisis zal kunnen besparen. Ook Christine Lagarde, de topvrouw van het IMF, of Pierre Moscovici, de Europese financiënc­ommissaris, zeggen in persoonlij­ke gesprekken dat de trojkaoplo­ssingen niet kúnnen werken. Desondanks schuiven ze, tijdens de officiële onderhande­lingen, geen millimeter op in de richting van Varoufakis.

Dat is op zich geen inzicht om van achterover te donderen: in de politiek komt het niet op aan gelijk hebben, wel op gelijk krijgen. Daar was Varoufakis, met zijn grote bek, geen kei in. Maar wie zijn boek leest, vraagt zich toch af of een minder flamboyant karakter het dan wel had kunnen flikken. Vijf maanden lang bleek een écht gesprek met de trojka onmogelijk. Die wilde koste wat het kost vermijden dat besparings­critici elders in Europa de wind in de zeilen zouden krijgen. ‘We moesten streng zijn voor de Grieken, want er was een Griekse lente aan de gang’, twitterde de Slovaakse minister van Financiën achteraf openhartig. Ook Schäuble verwoordde het stuitend duidelijk: ‘Het kan niet zijn dat verkiezing­en voor een economisch­e koerswijzi­ging zorgen.’

Respect voor Schäuble

Varoufakis was slechts 162 dagen minister. Hij liet zich eind 2014 door Tsipras overtuigen om de academisch­e wereld in te ruilen voor de politiek. De econoom kreeg zo de kans om zijn ideeën over een schuldhers­chikking eindelijk in de praktijk om te zetten, om komaf te maken met het harde bezuinigin­gsbeleid in zijn land. Het liep grondig mis. Ergens halverwege zijn ministersc­hap verloor Varoufakis de steun van zijn premier. Toen de onderhande­lingen met de trojka vastliepen, zag Tsipras het niet langer zitten om een bazooka boven te halen en te dreigen met een Grexit. Daarmee was het lot van de Grieken bezegeld, aldus Varoufakis, die wél wilde pokeren. Hij vertrok uit de regering, precies één week voor Tsipras ‘onvoorwaar­delijk capituleer­de’.

Varoufakis probeerde een politieke discussie op gang te trekken in Europa. Dat was interessan­t. Maar hij werd, ook door zijn eigen fouten en narcisme, snel geridiculi­seerd door zijn gesprekspa­rtners in Brussel. Christine Lagarde zei op een bepaald moment dat de gesprekken makkelijke­r zouden verlopen met ‘volwassene­n in de kamer’. Daarmee had Varoufakis meteen de titel van zijn boek beet. In Volwassene­n onder el

kaar bewijst hij dat hij een uitstekend­e pen heeft. Varoufakis schreef een spannende thriller, mét cliffhange­rs, zelfs al is de afloop dan bekend. Hij is vaak ook humoristis­ch. ‘Ik had net zo goed het Zweedse volkslied kun

nen zingen’, schrijft hij wanneer een van zijn tussenkoms­ten weer eens is weggewuifd.

Varoufakis’ boek werd meer dan een persoonlij­ke afrekening. Het biedt vooral een unieke inkijk in de cockpit van de EU. Het is een gekleurde blik, die later hopelijk wordt aangevuld met andere memoires. Maar Varoufakis heeft wel een belangrijk voordeel: hij kon uitgebreid citeren uit topvergade­ringen die hij registreer­de met zijn iPhone. Voor zijn belangrijk­ste tegenspele­r, Wolfgang Schäuble, proef je respect. De Duitser maakte hem het leven zuur, maar deed dat wel in volle openheid. Hij bekende op een bepaald moment aan Varoufakis dat hij de Grieken liever uit de eurozone wilde knikkeren, maar dat Angela Merkel helaas van een ander gedacht was. Ook voor Lagarde toont Varoufakis enige mildheid, net zoals voor Emmanuel Macron, op dat moment de Franse minister van Economie. Macron stuurde Varoufakis geregeld een sms’je om hem een hart onder de riem te steken.

Dijsselblo­ems verraad

Andere excollega’s komen er bekaaider af. Moscovici probeert een paar keer te bemiddelen, maar wordt door Schäuble en zijn belangrijk­ste adjudant, de Nederlands­e socialist Jeroen Dijsselblo­em, telkens voor schut gezet. Heel pijnlijk. Ook de rest van de Europese Commissie heeft weinig in de melk te brokkelen. In Tsipras is Varoufakis erg ontgoochel­d. En voor Dijsselblo­em reserveert hij zijn bijtendste zinnetjes: ‘Jeroen stuurde de vergaderin­g weer vakkundig naar een impasse’. De PvdA’er probeerde de Grieken op geen enkel moment een helpende hand te reiken. Hij koos consequent de kant van Schäuble.

Over de gekke pirouettes van de Griekse onderhande­laars is veel geschreven. Ze konden niet op tegen de techneuten aan de overkant. Ze waren wispelturi­g. Maar het gedrag van hun tegenstrev­ers roept evenveel vragen op. De arrogantie van de Europese technocrat­ie is adembeneme­nd. Onverkozen Brusselse mandarijne­n aarzelden niet om verkozen Griekse ministers per mail te laten weten welke plannen ze beter konden laten schieten. En toen Tsipras en Varoufakis de Chinezen zover kregen om met 1,5 miljard euro over de brug te komen, stuurde Berlijn meteen een veto uit. Het vroeg Peking, volgens Varoufakis, om zich niet te moeien zolang de onderhande­lingen liepen. De druk mocht vooral niet verlicht worden op Athene, zelfs al moest de Griekse bevolking daardoor bloeden.

Nee, in dat grote machtspoli­tieke spel zouden wellicht ook andere karakters fijngemale­n zijn. Ook die zonder motor en leren jekker.

 ?? © Riccardo Antimiani/Eidon/belgaimage ?? Yanis Varoufakis op 22 maart 2016 in Rome bij de doop van zijn panEuropes­e beweging DiEM25.
© Riccardo Antimiani/Eidon/belgaimage Yanis Varoufakis op 22 maart 2016 in Rome bij de doop van zijn panEuropes­e beweging DiEM25.
 ?? © Kostas Tsironis/reuters ?? De voorzitter van de eurozone Jeroen Dijsselblo­em kruist Yanis Varoufakis, Athene, 30 januari 2015.
© Kostas Tsironis/reuters De voorzitter van de eurozone Jeroen Dijsselblo­em kruist Yanis Varoufakis, Athene, 30 januari 2015.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium