De Standaard

Nieuwkomer wil betaalmark­t openbreken

Belgen betalen nog te vaak met cash, vinden de betaalspec­ialisten CCV en Bancontact. Ze willen dat ook kleine betalingen met de kaart gebeuren.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

‘De parkeergar­ages zijn het papieren ticket van Wordline beu’ DIMITRI BECK ceo CCV België ‘Nog veel te veel cash bij kleine betalingen’ KIM VAN ESBROECK ceo Bancontact

BRUSSEL I ‘De helft van de betalingen in België gebeurt nog met cash’, zegt Kim Van Esbroeck, ceo van Bancontact. Bij parkeeraut­omaten, vendingmac­hines, kappers, slagers, bakkers en frietkoten is het aanbod aan elektronis­ch betalen zonder meer schraal.

Worldline, de dominante speler die in 2007 Banksys van de Belgische banken kocht, doet te weinig, vindt Van Esbroeck. Bancontact moest toekijken hoe Banksys onder Worldline steeds minder innovatief werd. Erger nog, Worldline haalde meermaals het nieuws met berichten dat zijn betaalnetw­erk plat lag door storingen, zoals twee jaar geleden bij de kerstverko­pen.

Bancontact rekent nu op CCV om de markt van elektronis­ch betalen versneld te doen groeien. CCV krijgt toestemmin­g om zelf op te treden als afwikkelaa­r van de betaaltran­sac ties. Daardoor kan het met een scherp aanbod in de markt komen. ‘We werken al met Bancontact, maar voor de afwikkelin­g moesten we bij Wordline passeren, waardoor we niet competitie­f konden zijn’, zegt Dimitri Beck, ceo van CCV België, de Belgische dochter van het Nederlands­e CCV.

Gratis onder 5 euro

CCV komt nu als ‘afwikkelaa­r’ met een aanbod waarbij handelaren niet langer abonnement­sgeld zullen moeten betalen voor de betaalterm­inal in hun zaak. En alle betalingen onder de 5 euro worden gratis. ‘Door de handelaar de keuze te geven tussen verschille­nde aanbieders, zal de concurrent­ie toenemen en dat is goed voor de economie’, zegt Beck.

CCV en Bancontact mikken in eerste instantie op groei in de markt van de kleine betalingen. Het gaat dan, bijvoorbee­ld, om ‘machinebet­alingen’: automaten in parkeergar­ages, op de tram of de bus, in tankstatio­ns maar straks ook oplaadpale­n voor elektrisch­e auto’s, zegt Beck. Een tweede doelgroep is de grote groep van handelaars die nog vooral met cash betaald wil worden. Vaak gaat het om beroepen met een eigen fiscale behandelin­g van de boekhoudin­g: bakkers, frietkoten, kappers.

‘De groeiversn­elling moet er niet alleen komen door de prijs te drukken, maar zo veel mogelijk door innovatie’, zegt Beck. Hij geeft het voorbeeld van de betaalpark­ings. ‘Qpark is Wordline beu. Je moet er als consument meestal nog met een papieren ticket op zoek naar een betaalauto­maat. Terwijl dat in één keer automatisc­h zou kunnen worden afgerekend vanuit de auto.’ CCV wil werk maken van automatisc­he betalingen waarbij geen verdere interactie nodig is.

Beck verwijt Wordline ook verantwoor­delijk te zijn voor het feit dat contactloo­s betalen in België nog in de kinderscho­enen staat. In Neder land is het al vijf tot tien jaar courant voor kleinere betalingen. Maar in België had het voor banken geen zin contactloz­e betaalkaar­ten op de markt te brengen, omdat de betaalterm­inals van Worldline bij de handelaar de functie toch niet toelieten. De verwachtin­g is dat tussen nu en komende zomer, de meeste banken een betaalkaar­t zullen aanbieden.

Ook ecommerce is een nieuw strijdtone­el. Bancontact heeft zijn eigen app ontwikkeld, maar die wordt nog weinig gebruikt. CCV zegt dan weer handelaars te begeleiden bij het opzetten van een webshop met daaraan gekoppelde betaaldien­sten. Maar het zijn enkele Belgische banken (Belfius, ING, KBC) die, los van Wordline en Bancontact, zelf de markt van ‘betalen met de smartphone’ op gang trekken via de betaalapp Payconiq.

Met zijn lage prijszetti­ng mikt Payconiq op handelaars die Worldline te duur vinden, maar het is ook

 ??  ?? © Joris Snaet
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium