De Standaard

‘Wat is dat dan, die vlinders in de buik?’

Met Lena, Lily en Mattie seksles volgen op Ketnet

- EVA BERGHMANS

BRUSSEL I ‘Ja, die stressbal, dat werkt echt!’ Hélène, Lena, Lily en Mattie (alle vier tien jaar oud) zit ten gewapend met een stressbal en kommen snoep klaar voor de eerste aflevering van De dokter

Bea Show. Ze zijn een tikkeltje nerveus. Want ja, ze willen heel graag weten hoe dat gaat. Kussen, om te beginnen, maar seksen ook. ‘Niet met mij lachen, hé, maar ik moet zeggen dat ik het stappen plan voor kussen en seksen nog niet ken’, zegt Hélène. Haar drie vriendinne­n kennen de stappen plannen evenmin.

Dokter Bea stelt hen meteen bij het begin van de show op hun ge mak. ‘In dit programma is geen enkele vraag te gek’, zegt ze. Seks is ‘leuk en spannend’, klinkt het nog, maar ‘het is ook moeilijk om erover te spreken’. Het is een gou den zet om de dokter door Eva Van Der Gucht te laten spelen – de ac trice die half Vlaanderen benijdt sinds ze Matteo Simone mocht binnendraa­ien in Callboys. Ze pendelt tussen enthousias­me en gegiechel, tussen spanning en goed gedoseerde feitelijke info.

De eerste aflevering houdt het nog braaf qua thematiek: het gaat niet meteen over seksen of zelf bevredigin­g, we warmen op met tongkussen. En ja, daar hoort een stappenpla­n bij. Dat je je hoofd moet kantelen, en dan pas de hoofden dichter bij elkaar bren gen. Dat het met die tong vooral aftasten en experiment­eren is, maar dat er drie dingen zijn die je beter níét doet: de zwaardwas machinehon­dregel. Je tong is geen zwaard, dus je houdt ze niet stokstijf. Je draait ze ook niet zot in het rond, want je bent geen wasmachine. En je lebbert elkaars gezicht niet af. En de beste manier om te oefenen, is met een … cupcake – wat Van Der Gucht gretig demonstree­rt. ‘Heel goed idee, want een cupcake is lekker’, vindt Lily. De anderen zijn wat sceptische­r – Mattie zou eerder met de spiegel oefenen, Lena vindt het ‘te belachelij­k’.

Niet alleen het stappenpla­n vinden ze bijzonder interessan­t, ook ‘dat ze haar kus opstuurt naar een wetenschap­per’. De wetenschap­per is viroloog en epidemiolo­og Marc Van Ranst, die uitlegt hoeveel bacteriën van eigenaar wisselen tijdens een tongkus. Of ze dat dan niet vies vinden? ‘Maar nee, waarom? Dat is toch gewoon interessan­t om te weten?’, zegt Lena.

Pretpark

Praktisch, met de voeten op de grond en zonder er doekjes om te winden: De dokter Bea show is exact waar de meisjes op zitten te wachten. Ze hebben veel bijgeleerd, goed gelachen, en bewonderen de durf van de jongeren die over hun eigen kuservarin­gen komen vertellen. Het programma heeft alle vragen die ze over kussen hadden, beantwoord. ‘Ik denk wel dat ik er nog lang mee ga wachten’, zegt Mattie. ‘Maar het is goed dat we het al weten voor later, in het middelbaar. Nu ga ik er al niet meer van wakker liggen. Allee, niet dat ik de hele nacht wakker lig, maar soms zitten er vragen in mijn hoofd en dan word ik zenuwachti­g omdat ik dat alle maal niet weet.’

Er is nog een vraag waar ze wel nog even van wakker zal liggen. ‘Ik weet niet hoe het voelt om ver liefd te zijn.’ Haar vriendinne­n vallen haar bij – want dokter Bea kan wel benadrukke­n dat kussen iets is wat je doet als je er klaar voor bent, als je de ander heel leuk vindt, maar hoe weet je dat? ‘Wat is dat dan, die vlinders in de buik?’, vraagt Lily. ‘Ik heb dat maar één keer gevoeld, en dat was in een attractie in een pretpark.’ Ze praten er even over door. Als je iemand mooi vindt, is het dat dan? Of als je vaak aan sommige klasge noten denkt? Ze besluiten dat ze geen van de vier al verliefd geweest zijn, in tegenstell­ing tot een paar klasgenote­n. Gekust heeft nog niemand in de klas, maar er zijn er wel die dat zouden willen. ‘Maar het is waar wat dokter Bea zegt: je moet allebei willen en dat is nog niet zo bij die koppeltjes.’ Het lijkt erop dat we hier eindelijk een generatie aan het kweken zijn die van jongs af weet wat grens overschrij­dend gedrag is.

Banaan

Ze hebben er zichtbaar deugd van, van hun nabespreki­ng van De

dokter Bea show. Dat je nu een ge sprek over seks kunt beginnen door te verwijzen naar dokter Bea, vinden ze een groot voordeel, want vaak zijn ze daar toch nog net iets ‘te beschaamd’ voor. En fin, onder vriendinne­n gaan ze dat toch durven, ze zien het zich in een volle klas nog niet zeggen, ook al komen de lessen seksuele opvoeding er dit schooljaar aan. ‘We weten niet wat dat gaat geven’, zegt Lena. ‘Met de jongens, die doen altijd stom als er gekust wordt op tv. Toen dokter Bea in

Karrewiet kwam, hebben we niks kunnen verstaan. Dan zitten ze te roepen van “ei ei eikes, dat is vies”.’ ‘Terwijl ze zelf wel de hele tijd praten over seks’, zegt Mattie. ‘Dan roepen ze tegen elkaar “kom met die banaan”. Die banaan is dan een piet. Ik snap niet wat daar grappig aan is. Raar, he.’ ‘Dat zou ik wel eens willen weten van dokter Bea,’ zegt Lena. ‘waarom mensen het moeilijk hebben om over seks te praten.’

Ouders die nog van de gedachte zijn dat kinderen beter niet te veel over seks weten, want dat het hen alleen maar kan aanzetten tot vroegtijdi­g geëxperime­nteer, mogen op hun beide oren slapen. Als dokter Bea iets aanwakkert, dan niet de experiment­eerdrift, wel de honger naar nog meer kennis. ‘Ik wil nu ook nog wel weten wat seksualite­it eigenlijk is,’ zegt Hélène, ‘dat heeft ze nog niet uitgelegd.’ Wanneer de volgende aflevering is, willen ze alle vier weten. Om licht teleurgest­eld te reageren met ‘Hoe, is dat maar één keer per week?’ ‘De dokter Bea show’, elke vrijdag om 19 uur op Ketnet.

‘Het is goed dat we het al weten voor later, in het middelbaar’

MATTIE (10)

‘Ik zou weleens willen weten waarom mensen het moeilijk hebben om over seks te praten’

LENA (10)

 ?? vrt ?? Eva Van Der Gucht, alias dokter Bea, specialist in puberteit en seksualite­it.©
vrt Eva Van Der Gucht, alias dokter Bea, specialist in puberteit en seksualite­it.©
 ??  ??
 ?? © Ivan Put ?? Hélène, Lena, Lily en Mattie (boven) bekijken de eerste aflevering van ‘De dokter Bea show’. Als het programma iets aanwakkert, dan wel de honger naar nog meer kennis.
© Ivan Put Hélène, Lena, Lily en Mattie (boven) bekijken de eerste aflevering van ‘De dokter Bea show’. Als het programma iets aanwakkert, dan wel de honger naar nog meer kennis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium