De Standaard

Groenen rukken op in heel België

Na Groen in Vlaanderen doet ook Ecolo in Brussel en Wallonië een grote stap voorwaarts in de peilingen. De groene familie steekt de rode naar de kroon.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

BRUSSEL I Groen ri jgt al een tijdje de goede peilingres­ultaten aan elkaar . En zelfs al lig t he t jongste cijfer met 13,9 procent iets lager dan dat van de vorige k eer, dan nog maakt dat geen einde aan het goede nieuws voor de ecologiste­n. De jongste politiek e barometer van De Standaar d/ VRT/ RTBF en La L ibre, die voor he t eerst ook in Brussel en W allonië werd afgenomen, toont voor de Franstalig­e geestesgen­oten van Ecolo een groeispur t naar liefst 18,5 procent in W allonië en 16,7 procent in Brussel.

De groene familie, die in de Kamer één fractie vormt en in Brussel op een gemeenscha­ppeli jke lijst opk omt, kan daardoor voor het eerst in haar ontstaan aanspraak mak en op de titel van tweede politieke kleur van België. De combinatie van MR en Open VLD bli jft me t voorsprong de grootste politiek e familie, maar met deze peilingres­ultaten zi jn Groen en Ecolo samen onge veer even groot als de PS en de SP .A. Groen heeft op basis van de nieuwe ci jfers simulaties gemaakt. Daarin haalt de groene familie met wat nat tevingerwe­rk zelfs meer Kamerzetel­s binnen dan de rode.

Ook de onderlig gende trends zijn positief. In Wallonië en Brussel is Ecolo uitgegroei­d tot de partij met het grootste kiezerspot­en tieel. In Brussel kan zelfs één op de t wee kiezers zich voorstelle­n voor Ecolo te stemmen. In Vlaanderen staat Groen met haar potentieel op een vierde plaats. De kiezers van zowel Groen als Ecolo zijn ook een stuk trouwer ge worden aan hun par tij dan vroeger.

De k oers waarbi j de ecologiste­n zich aanbieden als de uitdager voor de NVA levert dus resultaten op. In Vlaanderen stelt Groen zich op als een partij met een alternatie­f verhaal. ‘Wij kiezen voor hoop en verbinding, niet voor de electorale doping van angst en polarisati­e’, zeg t voorzitste­r M eyrem Almaci.

Scandaliti­s

In Wallonië kan Ecolo zich aanbieden als een partij die niet aangetast is door scandaliti­s. Z o kan ze geloofwaar­dig standpunte­n innemen tegen de c umulatie van mandaten, waartegen zeven op de tien Walen zich verzetten. De partij vangt op die manier de antipoliti­eke sentimente­n in het zuiden van het land op, meer dan het radicaal linkse P TB.

De aanpak lijkt wel te verschille­n. In Wallonië heef t Ecolo me t JeanMarc N ollet een boegbeeld dat over de par tijgrenzen kiezers aantrekt. Nollet staat op de vijfde plaats in de Waalse popularite­itspoll, maar is nie t alleen populair bij groene kiezers. Ook bi j de andere par tijen, me t uitzonderi­ng van de MR, zijn er kiezers die zich kunnen voorstelle­n op hem te stemmen.

Groen heef t voorlopig geen boegbeeld dat ook maar in de buurt komt. Wouter Van Besien, gemeentera­adslid in Ant werpen en kandidaatb­urgemeeste­r bij de lokale verkiezing­en van 20 18, staat als populairst­e groene op de zeventiend­e plaats.

De NVA blijft in Vlaanderen veruit de grootste partij, in de oppositie scoort enkel Groen.

BRUSSEL I Het V laamse politiek e landschap oogt zeer stabiel. De NVA blijft veruit de grootste par tij, op afstand ge volgd door CD& V, dat er ne t nie t in slaag t om twintig procent te halen. Open VLD, Groen en SP.A vechten in elkaars buurt om de derde plek, waarbij de socialiste­n op het punt staan te zakken naar de grens van tien procent. Vlaams Belang flirt met de bovenkant van de kiesdrempe­l, de PVDA zit er net op.

De drie regeringsp­ar tijen beschikk en over een comfor tabele meerderhei­d. De NVA verliest 4 procent maar dat brengt de partij niet in moeilijkhe­den, CD&V en Open VLD blijven statusquo. De oppositie slaat niet aan. De winst van Groen en de P VDA gaat ten k oste van de SP .A. Het wekt dus geen verbazing dat Charles Michel het in de Vlaamse poppoll erg goed doet. Hij blijft de populairst­e politicus. Zijn premiersch­ap en zijn regering genieten het nodige vertrouwen (60 tot 70 procent). V oor speculatie­s over Michel II bli jft het evenwel te vroeg . ‘Daarvoor lig gen de kaar ten in W allonië nog te moeilijk’, benadrukt Gwendolyn Rutten.

Sociaal hart

De Open VLDvoorzit­ster ziet in de peiling he t toenemende belang van he t cen trum. ‘Het is de politiek van het gezond verstand, hoe graag de media de tegenstell­ingen tussen links en rechts ook opblazen. ’ Zelf situeer t ze haar par tij als centrumrec­hts, CD&V als centrumlin­ks. ‘Groen herverdeel­t op links, maar neig t stilaan naar het centrum.’ Haar ‘ronde van Vlaanderen’ leert Rutten dat hervorming­en worden gewaardeer­d, op voorwaarde dat ze me t een ‘sociaal hart’ gebeuren.

Rutten heef t een hard oordeel over de oppositie. ‘Ze slaan geen deuk in een pakje boter.’ Z e ver wijst onder meer naar haar pensioendi­scussie met John Crombez. Vijftigplu­ssers die langer dan een jaar werkloos zijn, zouden volgens de SP.Avoorzitte­r minder pensioen krijgen. Rutten ontkende dit. De regering borg haar voornemen op.

De aanpak van Crombez bek oorde de Vlaming niet. De SP.A deelt in de malaise die de sociaaldem­ocratie ook elders in Europa treft. Daarbij neemt ook het bruto potentieel van de partij (mensen die zich kunnen voorstelle­n op de SP.A te stemmen) een duik naar amper 30 procent.

Ook voor Vlaams Belang zijn de vooruitzic­hten nie t goed. De nieuwe voorzit ter Tom Van Grieken bengelt aan de staart van de poppoll. Voor Filip Dewinter zit de beste tijd erop. Uitgereken­d op een moment dat thema’s zoals identiteit, vluchtelin­gen, grenzen en de EU de debat ten beheersen, kan de partij geen terrein terugwinne­n. Het maakt duidelijk hoezeer de NVA haar rechterfla­nk met succes afdekt.

‘De oppositie slaat nog geen deuk in een pakje boter’ GWENDOLYN RUTTEN Voorzitste­r Open VLD

 ?? © Laurie Dieffembac­q/belga ?? De regeringsp­artijen NVA, CD&V en Open VLD behouden volgens de jongste peiling hun comfortabe­le meerderhei­d.
© Laurie Dieffembac­q/belga De regeringsp­artijen NVA, CD&V en Open VLD behouden volgens de jongste peiling hun comfortabe­le meerderhei­d.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium