De Standaard

DE VERLEIDING­EN VAN DE MACHT

- RUBEN MOOIJMAN (san)

Groen heeft de elec torale wind in de rug . Keer op keer scoort de par tij bijzonder sterk in de peilingen. Het is zelfs nie t langer ondenkbaar dat de groene familie groter wordt dan de rode en zo de tweede politieke kleur van he t land zou worden, blijkt uit de peiling van deze krant.

Het groene gedachtego­ed lig t goed in de markt. De weinig door tastende manier waarop de andere politieke formaties de afgelopen jaren de klimaaten leefmilieu­problemati­ek hebben aangepakt, speelt de ecologiste­n in de kaar t. Geen enkele partij die de afgelopen jaren deel heef t uitgemaakt van een regering, had deze thema’ s hoog op de agenda staan. Radicale k euzes, zoals een land als Denemarken of een stad als P arijs die dur ft te maken, blijven bij ons uit. H et energiebel­eid blinkt uit in zigzagbewe­gingen, de strijd tegen luchtvervu­iling is halfslacht­ig en zolang de salariswag­ens nie t kordaat worden aangepakt, zal een duurzame mobiliteit een verre droom blijven.

De twee groene partijen kunnen nog van een andere troef profiteren: het is veer tien jaar geleden dat ze voor het laatst nationale regeringsv­erant woordelijk­heid hebben gedragen. Al die ti jd hebben ze hun principes kunnen verdedigen zonder die aan de politiek e werkelijkh­eid te moe ten aftoetsen. Ze hoefden geen compromiss­en te sluiten, geen machtsspel­le tjes te spelen, geen principes in te slikk en. Hun handen bleven schoon. Daardoor hebben ze een imago van politieke zuiverheid kunnen opbouwen waar ze nu de vruchten van plukk en.

De gevaren van een groeiende popularite­it zi jn daarom des te groter . De verleiding­en van de macht liggen op de loer . Het Samenkarte­l in Ant werpen is een lakmoestes­t. De samen werking met de socialiste­n be tekent onvermijde­lijk een ver watering van he t programma. En daadwerk elijke machtsdeel­name is nog veel ge vaarlijker. Kiezers straften de deelname van Agale v aan de regeringVe­rhofstadt I af me t een verbanning van de par tij uit het parlement. In Nederland was Jesse Klaver zich terdege be wust van dat ge vaar, toen hi j bedankte voor een rol in de derde regeringR utte. En ook de Oostenrijk­se groenen we ten hoe wispelturi­g de kiezer kan zi jn. Luttele maanden nadat Ale xander Van der Bellen verk ozen was tot he t eerste groene staatshoof­d ter wereld, gunt he t Oostenrijk­se electoraat Die Grünen nie t langer een ver tegenwoord­iging in het Weense parlement. Zo vergankeli­jk kan politiek succes zi jn.

Veertien jaar lang hebben de groenen een imago van politieke zuiverheid kunnen opbouwen

milie heeft het huis op orde gebracht en voor huishoudel­i jke taken voelde ik mi j al voldoende sterk. Maar ik was wel bli j dat ik meteen ook kon terugvalle­n op de vroedvrouw­enpraktijk. De eerste dag had ik wat last me t de borstvoedi­ng en kon ik direc t uitleg vragen. Dat was een geruststel­ling.’

Snel snel

‘We hadden ook ti jdens de zwangersch­ap al kennisgema­akt met de vroedvrouw. Door die goede klik was he t daarna plezant zoeken naar de juiste aanpak. Ze gaf aan dat we goed bezig waren en be vestigde ons in onze zoektocht naar he t ouderschap’, zegt De Mecheleer.

‘Ik voelde in he t ziekenhuis wel dat er weinig ti jd was om info te ge ven, veel specialist­en kwamen snel snel hun zeg je doen of gaven de uitleg zelfs mee op papier. Zelf heb ik daar niet te veel last van gehad, maar voor anderen is dat misschien toch wat over weldigend.’

‘Ik was heel blij met dat rode knopje aan mijn ziekenhuis­bed, maar je wil ook tonen dat je het zélf kan’ HANNE DE MECHELEER Mama van Lowie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium