De Standaard

Facebook blijft worstelen met fake news

-

Facebook geeft Belgische gebruikers vandaag tips om nepnieuws te herkennen. Maar de druk op het sociale netwerk neemt toe, nu de ware omvang van kiezersman­ipulatie duidelijk begint te worden.

DOMINIQUE DECKMYN Deze week presenteer t F acebook u bovenaan uw nieuwsover­zicht een link naar informatie over nepnieuws en hoe u dat kunt herkennen. ‘Wees sceptisch over koppen’, is de eerste tip. ‘Controleer de bron’, is er nog één.

Waarom ne t nu? ‘ We zi jn dit geleidelij­k naar meer landen aan het brengen’, zegt product manager T essa L yons. Dezelfde campagne werd in april gelanceerd in de V erenigde Staten. H et was toen een van de eerste tek enen dat F acebook de problemati­ek ernstig begon te nemen. Maar tegelijk wekt he t de indruk dat de verantwoor­delijkheid naar ons, de gebruikers, wordt doorgescho­ven. ‘We denken zeker niet dat dit een volledige oplossing is, of dat we hiermee onze verant woordelijk­heid afschuiven’, reageert Lyons. I n vier landen, waaronder Nederland, werkt F acebook inmiddels samen met fact checkers, maar voor België zijn er voorlopig geen plannen om dat te doen.

Ondertusse­n komt de omvang van de Russische bemoeizuch­t in de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en van 20 16 bee tje bi j beetje aan het licht. De verspreidi­ng van fak e news, onder meer via Russische ‘bots’ (geautomati­seerde accounts op F acebook en Twitter) was daar maar één aspect van. Russische hackers zouden verant woordelijk zi jn ge weest voor he t inbrek en op de mailserver van de Democratis­che partij, en zouden ge tracht hebben in te breken op de kiezerslij­sten in verschille­nde Staten.

Blacktivis­ts

Facebook maakte al bek end dat Russische organisati­es in totaal zo’n 3.000 advertenti­es kochten op he t ne twerk, voor zo ’n 100.000 dollar. Eerder gaf F acebook toe dat tot tien miljoen mensen mogeli jk die adver tenties zagen. M aar J onathan Albright van Columbia U niversity schat dat aan R usland gelieerde organisati­es honderden miljoenen interactie­s met Amerikaans­e kiesgerech­tigden hadden H ij leidt dat af uit een analyse van de reacties op zes, intussen ver wijderde, F acebookpag­ina’s rond controvers­iële thema’ s, me t namen als Blacktivis­ts (een namaakvers­ie van Black Lives Matter) aan de ene kant van het politieke spectrum, en Sec ured Borders (antiimmigr­atie) aan de an dere. Die zes pagina’ s alleen al telden meer dan achttien miljoen interactie­s.

Volgens Brightman werden dergelijke pagina’ s nie t rechtstree­ks gebruikt om ideeën te verspreide­n, maar om interessan­te bevolkings­groepen te identifice­ren, waarlangs ze elders mensen konden beïnvloede­n.

Op 1 november zullen ver tegenwoord­igers van F acebook, Twitter en G oogle publiek elijk getuigen op een hoorzit ting van de Senaatscom­missie voor de Inlichting­endiensten.

Jonathan Albright (Columbia University) schat dat Russische organisati­es honderden miljoenen interactie­s hadden met Amerikanen

 ?? © rr ?? Nepnieuws: in deze pizzeria viert Clinton haar pedofiele lusten bot.
© rr Nepnieuws: in deze pizzeria viert Clinton haar pedofiele lusten bot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium