De Standaard

De olijfboom was altijd al een echte olieproduc­ent

- WIM KÖHLER © NRC Handelsbla­d

De wilde olijfboom heeft achthonder­d genen voor de productie van olie. Nu is ook de rest van het olijfgenoo­m blootgeleg­d.

Olijfolie, belangri jk voor een gezond dieet, hebben we te danken aan de inslag van een komeet, nu ruim 60 miljoen jaar geleden. Tijdens de jarenlange winter en de bijbehoren­de massale uitster vingsgolf na die inslag , ontstond een voorouder van de oli jfboom die alle genen en chromosome­n dubbel had.

Die e xtra genen k onden gaan evolueren. Er waren immers genen ‘ over’, want de basisfunc ties kon de boom me t zi jn normale aantal chromosome­n al uit voeren. Z o ontstond de oleaster , de voorouder van de gec ultiveerde olijfboom. Wanneer de mens (er gens in he t N abije Oosten) ging selecteren op hogere olieopbren­gst, is nie t precies bek end. Maar de wilde oleaster had toen al ruim 800 genen die de enzymen en andere eiwitten leveren voor de olieproduc­tie.

Behalve die 800 genen voor de olieproduc­tie heeft de oleaster er bijna 2.000 voor de suikerstof­wisseling. Die zi jn ook belangri jk voor de olieproduc tie, want de olijfboom maakt olie uit suik ers die vanuit de bladeren naar de vrucht gaan.

De rijpe olijf bestaat uiteindeli­jk voor de helf t uit water , voor een kwart uit olie en verder vooral uit cellulose (dat de vrucht zi jn structuur geeft) en een beetje suiker en eiwit.

De samenstell­ing van oli jfolie is zo bijzonder, dat er in de VS een gezondheid­sclaim op olijfolief­lessen mag staan: consumptie ervan verlaagt de kans op hart en vaat ziekten. Het was de eerste olie die deze eer te beurt viel. Maïsolie en sojaolie zijn inmiddels ge volgd.

Planten die olie in hun zaden produceren, gebruik en meestal dezelfde produc tiemethode. Bi jzonder is dat planten eerst (ongezonder) verzadigd vet maken. De olijfboom maakt daar in drie reactiesta­ppen oliezuur van. En ver volgens maakt de oli jf een bee tje linolzuur uit oliezuur. Olijfolie bestaat voor driekwart uit oliezuur, voor zes procent uit linolzuur en twee procent is nog stearinezu­ur.

Sesam, waarvan de DN Avolgorde ook bekend is, maakt sesamolie. Daarin zit onge veer veer tig procent oliezuur en veer tig procent linolzuur. Vergelijki­ng leert dat het verschil in vetzuursam­enstelling nie t door he t aantal genkopieën van het linolzuurv­ormende gen (FAD2) komt. De olijf heeft vijf kopieën van dat gen in zijn genoom – sesam heeft er maar twee. Maar de FAD2genen van de olijfboom zijn erg inac tief. Waarom dat zo is, is een grote vraag.De genen om de olijfboom ook linolzuur en linoleenzu­ur te laten maken lig gen in elk ge val klaar. Z e moeten alleen worden geac tiveerd – door de plant, of door de wetenschap. Ons werk ‘ helpt toekomstig onderzoek naar de verdere productie van oli jfolie’, nemen de onderzoeke­rs alvast een voorschot.

De genen voor de suikerstof­wisseling zijn ook belangrijk, want de olijfboom maakt olie uit suikers die vanuit de bladeren naar de vrucht gaan.

 ?? © istock ??
© istock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium