De Standaard

De langste quiz ter wereld

-

Worden wij elk jaar slimmer, of worden de vragen in De slimste mens ter wer eld elk jaar gemakkelij­ker? We gokken op he t tweede, want in onze directe omgeving vangen we weinig signalen op die he t eerste doen vermoeden. De scores in de eerste afle vering van dit vi jftiende (15de!) seizoen lagen duizelingw­ekkend hoog, terwijl sommige kandidaten, om Bar tel Van Riet niet te noemen, toch nie t meteen de scherpste quizzers zi jn.

Dat kwamen we trouwens maar druppelsge­wijs te we ten. Wat duurde deze aflevering weer eindeloos lang . De eerste vragenrond­e nam een halfuur in beslag . Een half uur! De eerste vraag werd pas gesteld na tien minuten, dat is ruwweg tien minuten nadat de eerste grap over de tanden van presentato­r Erik Van Looy werd gemaakt. En na die eerste ronde duurde he t nog bijna een uur voor V an Looy ‘ het is gebeurd’ zei. Dat is te lang . Je zou haast uitgesteld willen ki jken om stukken van de quiz te kunnen doorspoele­n tot aan he t volgende reclameblo­k.

Van Looy zou ook eens moe ten ophouden met zijn anekdotes over hoe hij de kandidaten over de streep trok om mee te doen. Dat zi jn onze zaken niet, en bovendien interessee­r t het ons niet. Acht jaar al vraag t hij het aan Goedele Wachters, bravo hoor. Van Riet wou alleen meedoen als V an Looy op zijn beurt zou meedoen aan Bartel in het wild , net zoals Eric G oens vorig jaar alleen wou als V an Looy naar Het huis kwam. Regel he t onder elkaar, jongens, maar val er ons nie t mee lastig. Het creëert een makkersmat­envandetvo­nderelkaar­sfeertje waar wij pukkels van kri jgen.

Waar we na al die jaren ook pukkels van kri jgen, zijn de rijmende introotjes en de ingestudee­rde mopjes die de presentato­r ook na de repe tities nog zo grappig vindt dat hi j dubbel plooit en van zi jn trapje donder t.

Af en toe moesten we ook lachen, hoor. Toen jurylid Philippe G eubels het over de pax media onder de kandidaten had, bijvoorbee­ld: ‘ Iemand van Vier, iemand van de VRT en iemand van het OCMW.’ Goed, Rob Vanoudenho­ven lachte nie t. Wij vaak ook nie t. ‘Onlangs zou ik een week naar I ndia gaan’, vertelde Jeroom, gisteren he t tweede jurylid. ‘ Maar toen ik las over die groepsverk­rachtingen en zo, heb ik er drie weken van gemaakt.’

Worden wij elk jaar lichtgeraa­kter , of worden de grappen in de De slimste mens ter wer eld elk jaar ongemakk elijker? We zullen he t eens vragen aan Dalilla Hermans, die zit binnenk ort in deze quiz.

Je zou haast uitgesteld willen kijken om stukken van de quiz te kunnen doorspoele­n tot aan het volgende reclameblo­k

De slimste mens ter wereld,

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium