De Standaard

VERGEET GOUD, HIER KOMT PALLADIUM

-

Heeft u al eens van palladium gehoord? Neen, we bedoelen nie t die schoenen waar de rapper Brainpower het over heef t in zi jn hit Dansplaat. Evenmin doelen we op die concer tzaal in L onden. Wij hebben het over he t edelmetaal dat voor het eerst sinds 200 1 door de grens van 1.000 dollar per ounce is gestoten.

Palladium werd ontdekt door William Hyde Wollaston in 1803, en werd genoemd naar de asteroïde Pallas, die op haar beur t genoemd was naar de Griekse godin Pallas Athena. Het wordt vooral gedolven in Rusland, ZuidAfrika en Zimbabwe. En he t geldt als he t nieuwe goud.

Palladium wordt namelijk gebruikt bij de produc tie van katalysato­ren, die schadeli jke stoffen in de uitlaatgas­sen van voornameli jk benzinewag­ens omzetten. En in de nasleep van dieselgate zit ten benzinewag­ens in de lif t, ten koste van diesel.

De recordkoer­s van palladium is daar een sprekend gevolg van. Met een stijging van 48 procent dit jaar boekte het drie keer meer winst dan de goudprijs. Met een pri js van 1.010 dollar per ounce is he t bovendien niet meer zo ver ver wijderd van die goudpri js, die rond de 1.300 dollar per ounce lig t.

Met die stijging doet palladium het zelfs tien k eer beter dan zustermeta­al platinum. Dat wordt dan weer gebruikt in... dieselwage­ns.

Benzine blijft nog

Vorige maand werd palladium voor het eerst in zestien jaar duurder dan platinum. De k oersen zijn daardoor een afspiegeli­ng van wat sommigen het einde van he t dieseltijd­perk noemen, ten voordele van de benzinewag­ens.

Het ziet er nie t naar uit dat die trend onmiddelli­jk zal keren. De bank Citigroup becijferde dat de markt voor dieselmoto­ren zal halveren tegen 2025. Daardoor zal er 300.000 tot 600.000 ounce platinum minder nodig zi jn dan vandaag. De bank gaat er dus van uit dat de benzine wagens – en dus ook palladium – nog wel een ti jd in trek zullen bli jven, althans tot

De opkomst van palladium en de neergang van platinum weerspiege­lt het einde van diesel ten voordele van benzinewag­ens

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium