De Standaard

Het wordt stilaan een traditie. Elk schooljaar staat verbaasd te kijken naar de facturen met torenhoge bedragen voor allerlei uitstapjes. De school, het nieuwe reisbureau

-

In de lagere school is er de maximumfac­tuur. Boven op de maximumfac tuur voor schoolmate­riaal en eendaagse uitstapjes zijn er meerdaagse uitstappen en interessan­te extraatjes zoals boeken en tijdschrif­ten. Gelukkig beperkt die maximumfac­tuur de onkosten nog enigszins en be talen we, opvang niet inbegrepen, voor de drie jongste kinderen samen ‘maar ’ 500 euro per jaar

Maar die factuur bestaat niet in het secundair onderwijs. In eerste instantie zi jn er de peperdure en vri j chaotische leer werkboeken, die slechts voor de helf t gebruikt worden, en de uitstapjes. In het tso en bso, waar vaker kinderen van kansarme gezinnen schoollope­n, moe ten ouders ook nog eens dure outfits en gereedscha­p aankopen.

Bergwandel­schoenen

Volgens een studie van he t Hiva kostte een schooljaar in he t secundair onderwijs in 2008 gemiddeld net geen 1.000 euro. Tijdens de talrijke infoavonde­n en opendeurda­gen die we afschuimde­n, kon vreemd genoeg amper één school aantonen welke studiekost­en ze jaarlijks aanrekent. Alle scholen pakken wel sterk uit met hun facultatie geen blaren krijgen, wat met nieuwe bergwandel­schoenen wel zo zou zi jn. K oppig weigerde ik de dure schoenen aan te schaffen, maar de datum naderde en de druk op mijn dochter vanuit school werd groter.We hebben de schoenen dan toch maar op het nippertje aangekocht.

Vol is vol

Het tweede jaar begon nog turbulente­r. Op de vooravond van het eerste ouderconta­ct kwam een berichtje binnen over een uitstap naar W alibi op zondag . M et he t vriendelij­ke, maar zeer nadrukk elijke verzoek dat zo veel mogeli jk kinderen mee konden gaan, ook al mag de school dat niet verplichte­n. Die hoef t dat ook nie t te ver plichten. Door sociale druk willen de kinderen er dolgraag bi j zijn.

Tijdens het eerste ouderconta­c t kregen we na een uiteenze tting over Smar tschool en nieuwe e valuatievo­rmen, de meest imposante slides van de a vond te zien. Nie t alleen Walibi bleek op he t programma te staan, maar ook een heleboel andere weekenduit­stappen. ‘Hoera, we gaan niet alleen in de weekends op stap met de kinderen, we doen dat ook in de vakanties. In de paasvakant­ie gaan we op skireis en in juli op een drielanden­tocht. En wees er snel bi j, want vol is vol!’

De kinderen kregen de dag erna dezelfde enthousias­te uitleg . Het gevolg? Opnieuw een smekende dochter aan tafel ’ s avonds. De inkomprijs van Walibi was een lachertje in vergelijki­ng met de 25 keer duurdere skireis.

Het is geweldig dat scholen kinderen op een informele manier met elkaar laten omgaan buiten de schoolmure­n. Maar ze mogen geen reisbureau worden. Ze moe ten een sociaaleco­nomisch verantwoor­d beleid voeren, gelijke kansen bieden aan iedereen en ouders nie t nodeloos op k osten jagen.

Niet alleen Walibi staat dit jaar op het programma, maar ook een dure skireis

 ?? © flpa/Roger Tidman ?? ‘Door sociale druk willen de kinderen dolgraag bij de uitstapjes zijn.’
© flpa/Roger Tidman ‘Door sociale druk willen de kinderen dolgraag bij de uitstapjes zijn.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium