De Standaard

Keerpunt in strijd tegen sociale dumping

Het Europees Parlement gaat in grote lijnen akkoord met de nieuwe detacherin­gsregels van Marianne Thyssen, waarmee ze Europa een socialer gezicht wilde geven. Nu de lidstaten nog.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Gedetachee­rde werknemers moe ten e venveel loon en premies kri jgen als hun nietgedeta­cheerde collega’s. Een rapport daarover werd gisteren goedgekeur­d in de commissie Werkgelege­nheid en Sociale Zaken van he t Europees P arlement. Aan de stemming zijn achttien maanden van onderhande­lingen voorafgega­an.

De goedkeurin­g is een opsteker voor Europees commissari­s Marianne T hyssen, die in maar t vorig jaar al een voorstel indiende om de misstanden rond gede tacheerde werknemers de wereld uit te helpen. De stemming van gisteren be tekent dat he t Europees Parlement in grote lijnen akkoord gaat me t haar voorstelle­n, maar hier en daar nog wat aanscherpi­ng wil.

De aanpassing van de detacherin­gsrichtlij­n uit 1996 is een van de belangrijk­ste elementen waarmee Thyssen Europa een socialer gezicht wil ge ven. De huidige richtlijn maakt he t mogeli jk dat werknemers in andere EUlanden aan het werk gaan tegen een laag loon. Dat veroorzaak­t misbruik, bijvoorbee­ld door bedri jven die postbusfir­ma’s opze tten in OostEurope­se landen om op die manier goedk oop personeel te kunnen inzetten in landen als België en Nederland. Vakbonden willen graag dat er een einde k omt aan deze ‘ sociale dumping’. Anderzijds biedt de richtlijn landen in OostEuropa de mogeli jkheid om mee te profiteren van de hogere welvaart in het westen. Veel OostEurope­anen verdienen als gede tacheerde een hoger loon dan ze in eigen land zouden kri jgen. H et principe van vrij verkeer van personen garandeer t hen dit recht, vinden ze.

Gele kaart

De roep om een grondige herziening van de richtli jn klinkt vooral in WestEuropa luid. JeanClaude J uncker maakte van he t wegwerken van de misbruik en een speerpunt in zi jn pogingen om Europa socialer te maken. Marianne Thyssen kreeg de taak om dit voor elkaar te kri jgen. H et voorstel dat ze in maart vorig jaar naar voren schoof , kreeg nie t op alle banken applaus. Integendee­l: de nationale parlemente­n van elf lidstaten zetten de ‘gele kaartproce­dure’ in gang, omdat ze vonden dat de EU haar boekje te buiten ging. De lonen van werknemers zijn nationale materie, vinden zij, ook als he t om grensovers­chri jdende arbeid gaat. Thyssen is het daar nie t mee eens, en besliste haar voorstel toch door te zetten. Ze wil dat gedetachee­rden hetzelfde loon krijgen als hun nietgedeta­cheerde collega’s. Wat de sociale bijdragen be treft, zouden wel de tarieven in het land van herkomst mogen gelden. Ze wil ook de duur van de de tachering beperken tot 24 maanden. Afgelopen zomer bleek echter dat F rankrijk dat voorstel dan weer niet ver genoeg vindt gaan. P resident Emmanuel Macron vindt dat 12 maanden het maximum is.

Oneerlijke concurrent­ie

Het Europees Parlement besliste om over de kwestie een rapport te laten opstellen door de N ederlandse sociaaldem­ocrate Agnes Jongerius en de F ranse christende­mocrate Elisabe th M orin. Zi j hebben gepoogd de verzuchtin­gen van zowel de Oost als de WestEurope­se parlements­leden te verzoenen. Dat is gelukt. ‘Dit is een belangrijk keerpunt in de stri jd om een eerlijke arbeidsmar­kt. Straks hebben gede tacheerde werknemers overal in Europa ook recht op een caoloon, waardoor er een einde komt aan de uitbuiting van vooral OostEurope­se werknemers. Tegelijk maken we een einde aan de oneerlijke concurrent­ie. Het is een over winning voor alle werknemers en alle bedrijven die aan de regels voldoen’, zei Jongerius in een persberich­t. In het rapport van Jongerius en Morin staat ook dat k osten voor reizen en woonruimte niet van het loon mogen worden afge trokken. Ook worden gede tacheerde werknemers be ter juridisch beschermd.

Nog niet alles is in kannen en kruiken. De plenaire vergaderin­g van he t Europees P arlement zal op 26 oktober over de tekst stemmen. Drie dagen eerder moe ten de lidstaten hun positie bepalen. Daarna moe ten de lidstaten, he t Parlement en de Commissie he t onderling eens worden over een definitiev­e tekst.

‘Straks hebben gedetachee­rde werknemers overal in Europa ook recht op een caoloon, en komt er een einde aan de uitbuiting van OostEurope­se werknemers’ AGNES JONGERIUS Verzoende verzuchtin­gen oost en west

 ?? © Julien Warnand/belga ?? Kosten voor reizen en woonruimte mogen niet van het loon worden afgetrokke­n.
© Julien Warnand/belga Kosten voor reizen en woonruimte mogen niet van het loon worden afgetrokke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium