De Standaard

De gezondheid­szorg in de gevangenis­sen scoort op alle vlakken ondermaats. De taak toevertrou­wen aan Volksgezon­dheid moet de situatie verbeteren.

- VAN ONZE REDACTEUR NIKOLAS VANHECKE

Het gebruik van geneesmidd­elen op voorschrif­t ligt in de gevangenis­sen veel hoger dan daarbuiten. Vooral medicatie die inwerkt op het zenuwstels­el, zoals antidepres­siva of angstremme­rs, wordt bijzonder vaak voorgeschr­even. Bij gevangenen vallen meer dan vier op de tien geneesmidd­elen op voorschrif­t onder die categorie van psychofarm­aca.

Dat is een van de vaststelli­ngen van een doorlichti­ng van de gezondheid­szorg in de gevangenis­sen. Het Kenniscent­rum voor de Gezondheid­szorg (KCE) voerde die uit op vraag van de ministers van Volksgezon­dheid en Justitie, die de ambitie hebben om de situatie te verbeteren door die helemaal onder Volksgezon­dheid te laten vallen in plaats van onder Justitie (zie inzet).

Op voorschrif­ten staat ook altijd hoelang een patiënt een geneesmidd­el moet nemen, dus hoeveel dagen de behandelin­g duurt. Uit de analyse blijkt dat het aantal behandelin­gsdagen met psychofarm­aca in de gevangenis­sen liefst vier keer hoger ligt dan in de wereld daarbuiten. Dat heeft volgens het KCE deels te maken met het profiel van de gevangenis­bevolking, die doorgaans uit de lagere sociale klassen komt. nis ziek maakt. Op de vraag of de bestaande medische hulp volstaat, is het antwoord unaniem negatief.

‘Alle zorgverlen­ers doen momenteel wat zij kunnen, maar zowel zorgperson­eel als stakeholde­rs (zoals de gevangenis­sen zelf, red.) geven aan dat de huidige zorg onvoldoend­e en niet altijd gepast is’, stelt de studie vast.

Er is een waslijst van redenen voor die gebrekkige medische hulpverlen­ing. Om te beginnen is er te weinig aansturing vanuit de centrale Dienst Gezondheid­szorg van de Gevangenis­sen. Daar staat geen dokter maar een jurist aan het hoofd, en de afdeling is onderbeman­d. In de gevangenis­sen zelf is er een groot verloop onder het zorgperson­eel. De artsen die er aan de slag zijn, worden vaak laat betaald, wat de motivatie niet ten goede komt. Tussen de zorgverlen­ers en de cipiers zit er ruis op de lijn omdat voor de ene de medische hulp de prioriteit is, en voor de andere de veiligheid. Bovendien zijn de computers verouderd, is het aanbod rond preventie versnipper­d, enzovoort. Door de diversitei­t aan problemen wordt de remedie een ‘majeure operatie’, voorspelt het KCE.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium