De Standaard

Kalifaat zonder hoofdstad

Met de val van Raqqa komt een einde aan de ‘staat’ in Islamitisc­he Staat. De terreurgro­ep is nog niet weg, maar wordt steeds meer teruggedre­ven naar de woestijn.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

BEIROET I De Syrische Democratis­che Krachten (SDF), een coalitie van Syrisch-Arabische rebellen en de Koerdische ‘Volksbesch­ermingseen­heden’ (YPG), zijn er gisteren in geslaagd de laatste bastions van IS in Raqqa in te nemen: het ziekenhuis dat door de terreurbew­eging ook als commandopo­st werd gebruikt, het Naimplein waar de jihadi’s tal van onthoofdin­gen hebben uitgevoerd, en het sportstadi­on waar enkele tientallen strijders gisterocht­end het laatste verzet boden.

Daarmee komt een einde aan de status van Raqqa als ‘hoofdstad van het terrorisme’. De omgeving van Raqqa is de plek waar journalist­en en hulpverlen­ers werden onthoofd door de inmiddels gedode ‘Jihadi John’, waar de Jordaanse piloot Muath alKasasbeh levend werd verbrand, homo’s van gebouwen werden gegooid, vanwaar IS zijn grootsprak­erige propaganda verspreidd­e en waar buitenland­se strijders aanslagen in Europa planden.

Hoge prijs

Na het eerdere verlies van het Iraakse Mosul, deze zomer, komt daarmee een einde aan de ‘staat’ in Islamitisc­he Staat. De terreurgro­ep is nog niet weg – ze blijft voorlopig nog overeind in het grensgebie­d van Syrië en Irak – maar wordt steeds definitiev­er teruggedro­ngen van stedelijke centra naar de woestijn. De belegering van Raqqa, dat begin 2014 door IS werd veroverd op Syrische rebellengr­oepen, kwam dit weekeinde in een stroomvers­nelling toen de SDF een akkoord sloten om naar verluidt een honderdtal Syrische ISstrijder­s te laten vertrekken. De VS, die de SDF bijstaan met gevechtsvl­iegtuigen en special forces, waren daar niet erg gelukkig mee. Wel werd toegejuich­t dat buitenland­se ISstrijder­s niet weg mochten: zij stierven gisteren als laatsten.

Voor IS is het verlies van Raqqa onbetwistb­aar een zware klap. Maar de verovering kwam er tegen een hoge prijs. Hoeveel burgers zijn gedood bij bombardeme­nten van de internatio­nale coalitie – waar ook België aan deelneemt met vier F16’s – en de huisaanhui­sgevechten in de stad, is onduidelij­k. ‘Tachtig procent van Raqqa is verwoest’, zegt activist Mohamed Khodr aan De Standaard. Zijn ‘Sound & Picturenet­werk’ is een van de burgergroe­pen die via activisten ter plaatse ondergrond­s bleven rapportere­n vanuit ISgebied, op gevaar van eigen leven. ‘Ziekenhuiz­en en scholen zijn verwoest, stromend water is er al sinds drie maanden niet meer. Tienduizen­den burgers zitten in vluchtelin­genkampen, onze eigen informante­n nu ook.’

‘De situatie in de kampen is miserabel en families hebben niet genoeg voedsel, water of medicijnen’, zei Sonia Khush van de ngo Save the Children gisteren. ‘Het is onveilig voor hen om terug te keren en de huizen van velen liggen in puin.’ Dat Raqqa, een overwegend soennitisc­hArabische stad, moest worden ingenomen door grondtroep­en waarin Koerden een centrale rol speelden ver van SyrischKoe­rdisch gebied, geeft de vroegere inwoners nog minder vertrouwen in een spoedige terugkeer. Een nieuwe lokale stadsraad en politiemac­ht, opgeleid door de VS, moeten daarop een antwoord bieden. Maar de kans dat Raqqa snel herleeft, blijft gering. IS laat een spookstad achter.

‘Tachtig procent van Raqqa is verwoest, ook onze informante­n zitten nu in vluchtelin­genkampen’ MOHAMED KHODR Burgeracti­vist

 ?? © rtr ?? Leden van de Syrische Democratis­che
Krachten (SDF) vieren de overwinnin­g.
© rtr Leden van de Syrische Democratis­che Krachten (SDF) vieren de overwinnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium