De Standaard

Francken schendt privacy asielzoeke­rs

Smartphone­s scannen botst op verzet

- VAN ONZE REDACTEUR SIMON ANDRIES

De Privacycom­missie geeft een negatief advies over het wetsontwer­p dat het gemakkelij­ker maakt smartphone­s en internetpr­ofielen van asielzoeke­rs te doorzoeken.

BRUSSEL I Toon mij uw smartphone en ik zeg u of u hier mag blijven. Dat is kort en bondig de redenering van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA).

In zijn wetsontwer­p, dat deel uitmaakt van de nieuwe asielwet, wil Francken zijn administra­tie meer mogelijkhe­den geven om de smartphone, de laptop, de USBsticks, de geheugenka­artjes en zelfs de privéinfor­matie van de asielzoeke­rs op Facebook te doorzoeken.

In een ondubbelzi­nnig advies ver zet de federale Privacycom­missie zich nu tegen dat plan.

In principe kunnen de asielzoeke­rs nog altijd weigeren om hun privéinfor­matie prijs te geven. Maar volgens de Privacycom­missie zet het wetsontwer­p van Francken hen op een subtiele manier het mes op de keel.

Medewerkin­gsplicht

Hoe gebeurt dat? Als de administra­tie vermoedt dat asielzoeke­rs informatie achterhoud­en, zouden ze hen in de toekomst expliciet ‘kunnen uitnodigen om onverwijld alle elementen, wat hun drager ook is, voor te leggen’. Een weigering kan dan gezien worden als het verbreken van de medewerkin­gsplicht. Het onmiddelli­jke gevolg is dat hun kans om officieel erkend te worden als vluchtelin­g verkleint.

‘Er kan moeilijk worden aangenomen dat de asielzoeke­r in die om standighed­en zijn of haar toestemmin­g echt “vrij” zal verstrekke­n’, zo verwerpt de Privacycom­missie die praktijk. ‘Dit zal door asielzoeke­rs al snel als een gebod of verplichti­ng worden beschouwd.’

Meer macht dan politie

Nog flagranter, volgens de Privacycom­missie, is de complete afwezighei­d van waarborgen tegen arbitraire maatregele­n en beslissing­en.

De commissie maakt de vergelijki­ng met de politieins­pecteurs die wél heel strikte regels moeten volgen als ze willen inbreken in een smartphone of laptop van een gewone Belg. Logisch, ‘want het gaat om een verregaand­e inbreuk op het privéleven’.

De Privacycom­missie merkt ook op dat Francken het naliet om een advies te vragen, ‘ook al is wettelijk heel duidelijk bepaald dat je zo’n advies moet vragen als het wetsontwer­p de privacy mogelijk in het gedrang brengt’.

Het kabinetFra­ncken houdt zijn antwoord nog in beraad: ‘We willen het advies eerst grondig bekijken.’

‘We kunnen moeilijk aannemen dat de asielzoeke­rs echt “vrij” hun toestemmin­g zullen geven’ PRIVACYCOM­MISSIE

 ??  ?? Theo Francken wil het advies van de Privacycom­missie eerst bekijken alvorens te reageren. © photo news
Theo Francken wil het advies van de Privacycom­missie eerst bekijken alvorens te reageren. © photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium