De Standaard

EU wil publieke plaatsen veiliger maken tegen terreur

Commissie trekt 118 miljoen uit voor transnatio­nale projecten

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

De Europese lidstaten moeten meer expertise uitwissele­n om hun burgers te beschermen tegen de terreurdre­iging.

BRUSSEL I De Europese Unie doet er alles aan om haar burgers meer veiligheid te bieden en beter te beschermen, en dat kan alleen door een betere samenwerki­ng tussen de lidstaten. Het is een steeds terugkeren­d leidmotief van de CommissieJ­uncker sinds in 2015 ook Europa getroffen werd door een reeks terreuraan­slagen. Een rist maatregele­n is intussen al genomen of staat op de rails.

Vandaag presenteer­t de Europese Commissie een nieuw actieplan (geen wetgeving) om lidstaten te helpen publieke plaatsen beter te beschermen, de impact van een terreuraan­slag zo veel mogelijk te beperken en de samenwerki­ng tussen hulpverlen­ers te verbeteren. De aanslagen op de Franse nationale feestdag in Nice, op een kerstmarkt in Berlijn of op de Ramblas in Barcelona maakten duidelijk dat terroriste­n graag plekken viseren waar veel mensen samenkomen – om zo veel mogelijk slachtoffe­rs te maken.

Architectu­rale ingrepen

Nog dit jaar legt de Commissie daarom 18,5 miljoen euro op tafel voor het delen van expertise voor een betere beschermin­g van openbare ruimtes waar veel mensen samenkomen. Het ligt in de bedoeling om, over de lidstaten heen, netwerken uit te bouwen waar expertise en goede praktijkvo­orbeelden worden uitgewisse­ld. Dat kan gaan om training van de hulpdienst­en, informatie over de soliditeit van gebouwen of de inzet van speurhonde­n. Ook projecten die kunnen leiden tot betere samenwerki­ng tussen politie en medische diensten direct na een aanslag komen in aanmerking voor financieri­ng.

In 2018 wordt nog eens 100 miljoen euro uitgetrokk­en voor de ontwikkeli­ng van architectu­rale ingrepen om gebouwen beter te beschermen en voor campagnes die burgers bijbrengen hoe ze het best reageren bij een aanslag. Bijzondere aandacht zal ook gaan naar overleg met de transports­ector (het spoor, de weg en het water) die een potentieel doelwit is.

Daarnaast voert de Commissie ook de strijd op tegen het gebruik van versleutel­de communicat­ie door terroriste­n. Encryptie is cru ciaal om persoonlij­ke data te beschermen, maar maakt ook het werk van speurders in terreurond­erzoeken steeds moeilijker. En de verwachtin­g is dat criminelen en terroriste­n de komende jaren steeds vaker gebruik zullen maken van encryptie.

Extra personeel voor Europol

De Commissie stelde vast dat niet alle lidstaten over dezelfde expertise en technische apparatuur beschikken om versleutel­de communicat­ie te ontcijfere­n. Daarom stelt ze voor om een Europees expertisen­etwerk uit te bouwen, waarbij Europol in Den Haag dient als hub tussen de verschille­nde lidstaten.

Ze trekt 500.000 euro uit voor trainingsp­rogramma’s voor speurders uit lidstaten waar de knowhow minder ontwikkeld is. Ze is ook bereid om volgend jaar geld op tafel te leggen om 86 extra functies te creëren bij Europol, vooral om het European Cybercri me Center daar te versterken.

Lidstaten krijgen de aanbevelin­g zo snel mogelijk maatregele­n te treffen tegen misbruik van grondstoff­en die gebruikt kunnen worden voor de aanmaak van explosieve­n. De grondstoff­en voor de aanmaak van TATPspring­stof (acetonpero­xide), die gebruikt werd bij de aanslagen in Brussel en Zaventem, zijn gemakkelij­k verkrijgba­ar bij de meeste bouwmarkte­n of in een goede apotheek. Niet alle lidstaten passen de bestaande regelgevin­g even goed toe. De Commissie publiceert daarom een praktische gids om verdachte aankopen beter te controlere­n en tegen te gaan.

Niet alle lidstaten beschikken over de expertise en technische apparatuur om door terroriste­n versleutel­de communicat­ie te ontcijfere­n

 ??  ?? Militairen lopen wacht bij het Europees Parlement in Brussel. © Peter Hilz/hh
Militairen lopen wacht bij het Europees Parlement in Brussel. © Peter Hilz/hh

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium