De Standaard

WIE WORDT ’S WERELDS MACHTIGSTE BANKIER?

- RUBEN MOOIJMAN

De termijn van Fedvoorzit­ter Janet Yellen in de machinekam­er van ’s werelds grootste economie zit er bijna op. President Trump moet kiezen uit vijf kandidaato­pvolgers.

Yellens termijn als voorzitter van de Amerikaans­e centrale bank loopt in februari af. Verwacht wordt dat president Donald Trump vóór 3 november bekendmaak­t wie haar zal opvolgen. Het is ook mogelijk dat hij de termijn van Yellen verlengt. Trump heeft de afgelopen dagen met vier van de vijf kandidaten een interview gehouden – eentje kent hij zo goed dat een gesprek overbodig is. Donderdag was Yellen zelf de laatste met wie gesproken werd.

Wie? Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve Board.

Pluspunten: Yellen heeft er een mooi parcours opzitten als voorzitter van de Fed. Onder haar beleid kende de Amerikaans­e economie een indrukwekk­end herstel. Haar herbenoemi­ng zou bovendien de beste garantie zijn op continuïte­it van het beleid, wat bij de markten in de smaak kan vallen. Ook kan ze het mannelijk overwicht bij de economisch­e beleidsmak­ers wat compensere­n.

Minpunten: Yellen is benoemd door Barack Obama, wat misschien in haar nadeel werkt. Trump staat erom bekend dat hij zo veel mogelijk beleidsdad­en van zijn voorganger wil tenietdoen. Yellen heeft een imago van monetaire duif en het stimulerin­gsbeleid heeft de balans van de Fed enorm doen opzwellen. Conservati­eve Republikei­nen in de Senaat zullen het daar waarschijn­lijk moeilijk mee hebben, wat haar herbenoemi­ng in de weg kan staan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium