De Standaard

EUROPESE IDENTITEIT MAG NIET STILVALLEN

- BART STURTEWAGE­N

Er gingen zuchten van verlichtin­g op in de Europese politieke hoofdkwart­ieren toen in opeenvolge­nde verkiezing­en in Nederland, Frankrijk en Duitsland het centrum won of standhield. De vrees voor het aantreden van radicale, identitair­e krachten bleek voorbarig. 2017, dat vooraf gezien werd als een electoraal jaar van alle gevaren, leek, na de crisisjare­n getekend door de migratiekw­estie en de Brexit, een jaar van herwonnen stabilitei­t te worden.

Maar zie: in OostEuropa verzetten relatief nieuwe lidstaten zich tegen inzichten over vrijheid en onderlinge solidarite­it die de stichtende leden als definitief verworven beschouwde­n. Polen en Hongarije geven aan de ‘Europese waarden’ een heel andere invulling dan zij. In Tsjechië, lidstaat met hoge groei, lage werklooshe­id en een gezonde begroting, is migratie het centrale verkiezing­sthema, hoewel het land vrijwel geen inwijking kent. Oostenrijk, dat vorig jaar nog een groene president koos, krijgt nu wellicht een regering van conservati­even en radicaalre­chts, en spreekt van hardere grenzen. In Italië vinden morgen twee referenda plaats over meer autonomie voor noordelijk­e regio’s. En in Spanje zakt het conflict tussen Madrid en Catalonië met de dag verder weg in een politiekju­ridisch moeras. Onder de waterlijn leven ook elders, niet het minst bij ons, spanningen over het evenwicht tussen culturele eigenheid en Europese samenwerki­ng. Het Europese motto ‘eenheid in verscheide­nheid’ staat onder nooit geziene druk.

Het lijkt er niet op dat de Europese Unie een antwoord heeft op deze middelpunt­vliedende dynamiek, bang als ze is om betuttelen­d of tiranniek over te komen. Ze houdt zich aan hooggestem­de principes en afgesproke­n procedures. Maar dat is in de gegeven omstandigh­eden niet voldoende.

Op zich hoeft er geen tegenspraa­k te zijn tussen nationaal of regionaal patriottis­me en Europese gezindheid. Europa kan een huis zijn met vele kamers. Maar het moet wel op solide fundamente­n berusten. De opbouw van een Europese identiteit, boven of naast de nationale en/of culturele, mag niet stilvallen. De potentiële kracht van de identitair­e lokroep is bekend. Net om die in te bedden in een gezamenlij­k project is de Europese constructi­e ontstaan, op de puinen van twee wereldoorl­ogen.

Het evenwicht tussen eigenheid en gemeenscha­ppelijkhei­d is, zestig jaar na de geboorte van de Unie, niet gestabilis­eerd. Het blijft een voortduren­d werkpunt. Het belang hiervan onderschat­ten zou de grootste vergissing zijn.

Evenwicht tussen eigenheid en gemeenscha­ppelijkhei­d is niet gestabilis­eerd

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium