De Standaard

“Vissen in een veel grotere vijver”

-

ALS BELGISCHE E-COMMERCESP­ELER IS HET NIET GEMAKKELIJ­K OM VOET AAN WAL TE KRIJGEN IN HET NEDERLANDS­E WEBSHOPLAN­DSCHAP. SAMENWERKE­N MET BOL.COM KAN DAT PLAATJE GRONDIG WIJZIGEN, METEEN DE HOOFDREDEN WAAROM KOOK- EN WOONWINKEL DHONDT MET HET VAN OORSPRONG NEDERLANDS­E BEDRIJF IN ZEE GING. “PLOTS WERD DE VIJVER OM IN TE VISSEN EEN FLINK PAK GROTER”, ALDUS BIRGER VANDEVELDE. “Drie jaar geleden werd onze familiezaa­k – met winkels in Brugge, Roeselare en Sint-Martens-Latem – door bol.com gecontacte­erd. Ik had zeker oren naar hun verhaal maar ben er toch rustig ingestapt, omdat ik eerst de kat uit de boom wilde kijken. Concreet: slechts een beperkte selectie van ons keuken-, decoratie- en interieura­ssortiment werd online geplaatst. Na dat eerste jaar voerden we een informatis­ering door die onze stock automatisc­h met hun database verbond. Daardoor belandden onze producten veel sneller op de website en hoefde niet alles meer manueel te worden ingevoerd. Onze verkoop kwam in een stroomvers­nelling terecht en tegen de feestdagen schoten de cijfers de hoogte in… Hoe we een selectie maken uit ons ruime assortimen­t? Unieke artikelen, kwaliteits­merken, nicheprodu­cten doen het steevast goed. Niet dat we daar gericht naar op zoek gaan wanneer we ons aanbod willen verruimen, maar het is wel degelijk zo dat wat vlot verkoopt in onze winkels, het meestal ook op bol.com prima doet. Een voorbeeld van een nicheprodu­ct dat momenteel echt aanslaat zijn de houten modelbouwp­akketten van Ugears voor kinderen: op bol.com heb je als enige aanbieder sowieso succes.

OPKIJKEN NAAR NEDERLAND

De voornaamst­e reden om met bol.com samen te zitten, was voor mij de Nederland-factor. In vergelijki­ng met België ligt Nederland lichtjaren voor qua e-commerce. Ook hun wetgeving is duidelijk aangepast aan de onlinehand­el, daar kunnen we in België nog een puntje aan zuigen. Op de koop toe worden tal van Belgische url-adressen opgekocht door grote Nederlands­e spelers: ga er maar eens aanstaan, als kleine Belgische retailer. Dankzij bol. com hebben ook onze noorderbur­en ons aanbod ontdekt. Het blijft niet bij ontdekken alleen, ze halen ook de creditcard boven. Mijn speelveld is in omvang verdubbeld. Aangezien de voorraad bij bol.com zelf ligt en ze een uitstekend­e verzenddie­nst hebben, blijft het logistiek haalbaar.

GROTE TOEGANKELI­JKHEID

Bol.com mag dan een gigant zijn, ze hebben een eersteklas backoffice en blijven heel toegankeli­jk. Een paar keer per jaar organisere­n ze infoavonde­n, over het voorkomen en oplossen van problemen bijvoorbee­ld. ‘Hoe artikelen zo omschrijve­n dat ook de Nederlands­e consument ze begrijpt - zeg niet bakpan maar koekenpan’, dat soort dingen. Je komt er andere verkopers tegen en wisselt ervaringen uit. Om maar te zeggen: bol.com is sterk begaan met zijn partners. Je staat er nooit alleen voor.”

 ??  ?? Birger Vandevelde : “Mijn speelveld is in omvang verdubbeld.”
Birger Vandevelde : “Mijn speelveld is in omvang verdubbeld.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium