De Standaard

EFFECTENTA­KS VOOR TWEEDE KEER NAAR RAAD VAN STATE

Na kritiek van de Raad van State komen er aanpassing­en van en verduideli­jkingen bij de effectenta­ks.

- I Raad van State VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL

BRUSSEL De topministe­rs van de federale regering bereikten gisteravon­d na twee dagen intensief vergaderen een akkoord over de taks op effectenre­keningen. De Raad van State had ernstige vraagteken­s geplaatst bij de manier waarop die uitgewerkt was en waarschuwd­e voor discrimina­tie. Bovendien zouden de grote vermogens de dans ontspringe­n.

De effectenta­ks wordt daarom uit de programmaw­et gehaald en verbreed. Certificat­en, trackers en nietbeursg­enoteerde aandelen op een effectenre­kening zijn ditmaal wel mee opgenomen. Daar drong vicepremie­r Kris Peeters (CD&V) op aan. Dat het naar verluidt slechts om een klein percentage van de aandelen zou gaan, hielp om het compromis te smeren.

De Raad van State had er ook problemen mee dat al dan nietbeursg­enoteerde aandelen op naam, die niet op een effectenre­kening staan, buiten de taks zouden vallen. ‘Als het erom gaat de gegoede burger te belasten, lijkt een uitsluitin­g van effecten op naam allesbehal­ve evident’, luidde het advies. Toch wordt hier niet aan geraakt. Voor de NVA was dat een voorwaarde om tot een compromis te komen. De motivatie van de tekst wordt wel versterkt en er komt een antimisbru­ikmaatrege­l. ‘Het is goed dat de Raad van State ernstig genomen wordt’, reageert Kris Peeters. De aangepaste teksten worden nu opnieuw naar de Raad van State gestuurd. Die heeft 30 dagen de tijd voor een advies.

Vennootsch­apsbelasti­ng

Ook de teksten over de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng moeten nog naar de Raad van State. Er wordt ook een macroecono­mische en budgettair­e analyse gevraagd aan de Nationale Bank (NBB). Een rapport van de Inspectie van Financiën wees op een mogelijke onderfinan­ciering van 1,2 miljard. De hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng moest echter budgetneut­raal zijn. Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NVA) kon die kritiek weerleggen, maar is zelf ook tevreden dat de NBB de zaak tegen het licht houdt.

‘De discrimina­tie is weggewerkt, het is goed dat we deze hele saga nu achter ons kunnen laten en verder kunnen’, is te horen in de regering. De premier benadrukt dat het Zomerakkoo­rd loyaal wordt uitgevoerd en dat de programmaw­et snel in de Kamer wordt ingediend.

De Raad van State vond een uitsluitin­g van effecten op naam niet evident. Toch wordt daar niet aan geraakt. Voor de NVA was dat een voorwaarde voor een compromis

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium