De Standaard

EERST DIT SPOOR VOLGEN

- BART STURTEWAGE­N

Door een bekentenis vanuit het graf is de heetste cold case van de Belgische gerechteli­jke geschieden­is in lichterlaa­ie gezet. Een gewezen rijkswacht­er, ook voormalig lid van het elitekorps Diane, was volgens zijn broer de beruchte ‘reus’ van de Bende van Nijvel. In de eerste helft van de jaren tachtig pleegde die Bende, wellicht in variabele samenstell­ingen, uiterst gewelddadi­ge overvallen waarbij in totaal 28 mensen omkwamen. De buit stond nooit in verhouding tot het gebruikte geweld en de uitvoerder­s leken militair getraind, zodat ‘gewoon’ banditisme onvoldoend­e leek als verklaring.

Dat een dader in rijkswacht­kringen kon worden gevonden, wekt weinig verbazing. Het is al ruim drie decennia een bekende en gedocument­eerde hypothese. Wat deze waarschijn­lijke doorbraak in het dossier losmaakt, is de terugkeer, met grotere kracht dan ooit, van een serie vragen over het gevoerde onderzoek. Hoe is het mogelijk dat deze vermoedeli­jke dader, met zijn uiterlijk en profiel, niet eerder werd geïdentifi­ceerd? Betwiste beslissing­en, waarvan de bekendste de verhuizing van het omvangrijk­e dossier van Dendermond­e naar Charleroi is, komen opnieuw op de voorgrond.

Wie nog behoefte had aan bijkomende elementen om achter het uitblijven van een verklaring voor deze serie zware misdrijven een omvangrijk complot te zoeken, komt voluit aan zijn trekken. Dat complot moet zich dan niet alleen zeer breed en diep in het systeem hebben genesteld, het moet ook vandaag, ruim 35 jaar na de eerste feiten, nog steeds zijn occulte invloed uitoefenen. Dat lijkt sterk. Maar de enige alternatie­ve verklaring zou dan bestaan uit een onwaarschi­jnlijke serie toevalligh­eden, fouten, slordighed­en en menselijke tegenstell­ingen. Hoe geloofwaar­dig is dat?

In geen enkele zaak is meer energie gestopt dan in deze. Er zijn, vruchteloo­s, processen gevoerd tegen mogelijke daders, twee parlementa­ire onderzoeks­commissies hebben er zich over gebogen, profilers zijn ingehuurd, er zijn documentai­res en talrijke boeken verschenen. De contouren van wat er is gebeurd, bestaan, maar ze blijven onscherp.

Het hoofddoel moet zijn de waarheid zo helder mogelijk te krijgen. Het enige zinvolle is daarom, nu er eindelijk een concreet aanknoping­spunt is gevonden, dat spoor zo snel en zo grondig mogelijk te volgen en te kijken waar het ons brengt. Als er bij politie, gerecht, politiek of elders verantwoor­delijken moeten worden gezocht voor de lange duur van het onderzoek, is dat van latere zorg. Eerst moeten we, eindelijk, weten wat er echt is gebeurd.

Contouren van wat moet zijn gebeurd blijven onscherp

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium