De Standaard

PREMIER ABE GOKT EN WINT

- (kdr)

Terwijl de naderende orkaan Lan met regen en wind Japan geselde, stevende de aftredende coalitie van premier Shinzo Abe gisteren af op een klinkende verkiezing­soverwinni­ng. Volgens exitpolls zouden Abes Liberaal Democratis­che Partij (LDP) en haar coalitiepa­rtner Komeito 311 van de 465 zetels behalen in het parlement. Daarmee zou de coalitie twee derde van de zetels behouden.

Abe heeft die ‘supermeerd­erheid’ nodig om de grondwet te veranderen. Hij wil vooral het artikel wijzigen dat stelt dat Japan volledig afziet van elke oorlog. Het Japanse leger mag nu alleen het land verdedigen.

Om voor die grondwetsw­ijziging een duidelijk mandaat te krijgen, schreef hij in september vervroegde verkiezing­en uit. Zijn campagne was vooral opgebouwd rond veiligheid en NoordKorea en rond sociaal beleid op binnenland­s vlak.

De gok om de verkiezing­en te vervroegen, heeft blijkbaar gewerkt, ook al zijn veel Japanners er niet van overtuigd dat het land zijn pacifistis­che grondwet moet veranderen.

Welke invloed het slechte weer op de opkomst heeft gehad, was gisteren nog niet duidelijk.

Orkaan Lan eiste al twee levens. Honderden vluchten werden afgelast en tienduizen­den mensen werden opgeroepen om hun huizen te verlaten.

Verwacht werd dat Lan vanochtend (lokale tijd) Honshu, het grootste Japanse eiland, zou bereiken. Mogelijk komt de orkaan in de buurt van Tokio, al zou hij tegen dan al afgezwakt zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium