De Standaard

DESALNIETT­EMIN

- LIEVE VAN DE VELDE

Het schuimt als gewone zeep. Het ruikt naar gewone zeep. Hoewel. Ruikt het niet net iets ranziger? En bah, komt daar nu niet een megavetbub­bel vanachter mijn duim brubbelen? Ach, het zit misschien gewoon in mijn hoofd omdat ik weet wat voor zeep het is. ‘Self’ heet ze, met ‘Human soap’ als baseline. Als we de maker mogen geloven, is de brok gemaakt uit mensenvet dat gerecupere­erd werd uit liposuctie­s. Ieuw! Terwijl ik mijn handen nog aan het afdrogen ben, lees ik dat dit niet geschikt is voor menselijke consumptie, en ook niet te gebruiken als cosmeticap­roduct. Het is een kunstwerk. Te laat: mijn handen zijn gewassen. De geur van mensenvlee­s blijft hangen. Al kan dat ook hysterisch­e inbeelding zijn. Want zo gaat dat.

Het idee komt van Julian Hetzel, een Duits performanc­ekunstenaa­r die in november de zeep popupgewij­s verkoopt in Gent, in zijn Schuldfabr­ik. Niet dat hij de eerste is. Denk bijvoorbee­ld aan zeepmaker Ty

ler Durden in de film Fight Club, die net hetzelfde deed onder het motto ‘We’re selling rich women their

own fat asses back to them.’ En dan zijn er ook nog de horrorverh­alen over de nazi’s die ooit zeep en kaarsen van mensenvet zouden hebben gemaakt, maar die zitten dan weer in een andere categorie.

Hetzel kan ons natuurlijk wijsmaken wat hij wil. Voor hetzelfde geld is dit gewoon een flink brok Marseille of Sunlightze­ep uit de Aldi, opgesmukt met een goed verhaal. Want hij weet het wel te verkopen. Het vet uit onze dikgevrete­n blubberbil­len als symbool voor onze schuldige overdaad, verwerkt in een product om onszelf mee te reinigen en zo onze schuld weg te wassen. En de opbrengst gaat naar een nonprofitp­roject in Malawi. De cirkel is rond, dus.

Hij effent in elk geval de weg voor nog meer van dat soort van recyclagei­deeën waarbij vast wel een ronde verhaalcir­kel te bedenken valt: cement van stoelgang, een antiage serum van tranen, kaas van tenenkaas. Of neen, laat ons daar gewoon stoppen met denken. Er zijn grenzen aan recyclage. Zelfs aan metaforisc­he recyclage.

Te laat: mijn handen zijn gewassen, de geur van mensenvlee­s blijft hangen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium