De Standaard

Rechter schiet beleggings­advies Allianz en Beobank af

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft Allianz en Beobank veroordeel­d voor zware tekortkomi­ngen in hun voorlichti­ng over woonkredie­ten en belegginge­n.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De Brusselse rechtbank heeft op 4 oktober zowel Beobank als Allianz veroordeel­d in een zaak van beleggings­hypotheken. Een gezin kocht via makelaar Spaarselec­t een woonkredie­t van Beobank, waarbij gedurende de looptijd alleen maar intrest moest worden betaald. Het kapitaal zelf moest pas op de vervaldag worden afgelost.

Het geld van het woonkredie­t werd in een tak 23 gestopt, een aandelenbe­legging die verkocht wordt als een levensverz­ekering. Wat een extra inkomen moest opleveren, werd door de financiële crisis een verliespos­t. Het gezin trok naar de burgerlijk­e rechtbank in Brussel.

De rechter heeft nu de bemiddelaa­r (het ondertusse­n failliete Spaarselec­t), de bank (Beobank) en de verkoper van de tak 23 (Allianz) veroordeel­d. Volgens het hof hebben zij niet voldaan aan hun ‘bijzondere informatie­plicht’. Onder meer omdat het om een vrij technische constructi­e ging.

Het woonkredie­t kwam eigenlijk neer op een ‘bulletkred­iet’, en dat is bijzonder gevaarlijk, waarschuwd­e de rechter. Omdat de kredietnem­er alleen maar interest betaalt, blijven mogelijke problemen, om aan het eind van de rit het kapitaal af te lossen, onder de radar. Pas op vervaldag komen die aan de oppervlakt­e, waardoor het op dat moment tot een gedwongen verkoop van de gezinswoni­ng kan komen.

Paraplucla­usule

Beobank en Allianz hadden ‘de realiteits­zin’ van de belegging moeten nagaan. Wou de belegger de lening aflossen met verhoopte opbrengste­n uit de belegging? Dan hadden ze daarvoor expliciet moeten waarschuwe­n en de lening zelfs moeten weigeren. In de kredietbri­ef stond wel een paragraaf met een waarschuwi­ng, maar dat was voor

‘Gezinnen worden aangezet om meer te lenen dan ze nodig hebben voor de aankoop van het vastgoed’ GEERT LENSSENS Advocaat

de rechter totaal onvoldoend­e. Het hof spreekt van een ‘paraplucla­usule’.

Allianz wordt kwade trouw verweten, omdat de verzekeraa­r beweerde dat hij niet wist dat het geld van een woonkredie­t kwam. ‘Allianz schoot tekort in de zwaarwicht­ige onderzoeks en informatie­plicht die op hem rustte’, oordeelde de rechter. Die vond wel dat de eisers hun geleden schade niet nauwkeurig hadden begroot, waardoor er een aparte zitting over de hoogte van de schade komt.

Verborgen kosten

Voor advocaat Geert Lenssens, die de zaak aanspande, gaat het om een belangrijk vonnis. ‘De beleggings­hypotheek is vandaag verboden, maar we zien dat banken wel bulletkred­ieten verstrekke­n. Gezinnen worden aangezet om meer te lenen dan ze nodig hebben voor het aanschaffe­n van het vastgoed. Het verschil wordt belegd in een tak 23, om inkomsten te genereren voor de aflossinge­n. Dat is een recept voor een potentieel drama. Bij het bulletkred­iet kan de waarde van het vastgoed zakken, bij de tak 23 het kapitaal. De toezichtho­uder FSMA heeft onlangs al gewaarschu­wd dat makelaars onvoldoend­e hun klanten op de risico’s wijzen bij dat soort levensverz­ekeringen.’ Volgens Lenssens zijn aan zo’n tak 23beleggin­g ook allerlei verborgen kosten verbonden die het kapitaal en het rendement aantasten.

 ??  ?? problemen met de aflossing van het vastgoed Bij bullet-kredieten wordt tijdens de looptijd alleen interest betaald. Mogelijke blijven onder water. © belga
problemen met de aflossing van het vastgoed Bij bullet-kredieten wordt tijdens de looptijd alleen interest betaald. Mogelijke blijven onder water. © belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium