De Standaard

Tesla wil fabriek bouwen in China

- (pdd)

BRUSSEL I Volgens The Wall

Street Journal is er een overeenkom­st tussen de Amerikaans­e constructe­ur van elektrisch­e wagens Tesla en de Chinese overheid. Daardoor zou Tesla een fabriek kunnen neerplante­n in een vrijhandel­szone in Shanghai. Op de Tesla’s die daar worden gebouwd, zou wel nog altijd een invoerheff­ing van 25 procent worden geheven. Maar Tesla verwacht dat het in China goedkoper zal kunnen produceren, waardoor het bedrijf van Elon Musk meer greep kan krijgen op de snel groeiende Chinese elektrisch­ewagenmark­t.

Tesla zei eerder al dat het zijn plannen in China voor het einde van het jaar zal duidelijk maken.

China is nu al een belangrijk­e markt voor het Amerikaans­e Tesla. Het boekt er 15 procent van zijn omzet. Dat zou volgend jaar stijgen tot bijna 20 procent.

Belangrijk­e markt

Op gebied van oplaadbare batterijen staat China verder dan de VS en veel verder dan Europa. Bovendien heeft Peking beslist om de vebranding­smotor vaarwel te zeggen. In de grootstede­n mogen alleen nog maar elektrisch aangedreve­n bussen rijden.

Tegen 2025 mikt de Chinese overheid op een jaarlijkse verkoop van 7 miljoen elektrisch­e voertuigen. Afgelopen jaar ging het om 351.000 auto’s. De overheid verplichtt­e vorige maand alle autobouwer­s in China om ook elektrisch­e voertuigen te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium