De Standaard

De burger beslist (niet echt) mee

Er zijn steeds meer initiatiev­en rond burgerpart­icipatie in Vlaanderen, maar die blinken vaak niet uit in ambitie, merkt

- CHARLES DERRE.

Het burgerbegr­otingsfest­ival in Antwerpen werd gisteren al voor de vierde keer georganise­erd. Inwoners van het district mochten beslissen over de besteding van 1,1 miljoen euro. In totaal is dat 10 procent van het districtsb­udget. Het Burgerbudg­et van de stad Gent, waarmee zeventien lokale projecten worden gesteund, ligt binnen hetzelfde bereik: 1,35 miljoen euro. Vorige week zijn de winnaars bekendgema­akt.

Een knap staaltje burgerpart­icipatie, lijkt het, waarmee verkozen politici tonen dat ze op de hoogte zijn van de hipste politieke fenomenen. Burgerpart­icipatie is wereldwijd in diverse vormen terug te vinden. Vlaamse steden als Mechelen en Kortrijk zijn eveneens al mee op de kar gesprongen.

Voor het Antwerpse district mag tien procent van het totale budget veel klinken, in werkelijkh­eid gaat het om een beperkt bedrag. Het stadsbestu­ur heeft immers veel controle over de bevoegdhed­en van een district. De invloed van het burgerbegr­otingsfest­ival is dus onvermijde­lijk begrensd. Burgers konden op het festival weliswaar meebesliss­en over projecten als de komst van gemeenscha­pstuinen en fietsvrien­delijke straten, als het over grotere projecten gaat rond mobiliteit en veiligheid worden ze op afstand gehouden.

Nog treuriger wordt het als het budget van de negen Antwerpse districten samen naast dat van de hele stad wordt gelegd: het bedraagt amper 2 procent van de begroting. In Gent bedraagt het totale investerin­gsbudget van de stad 465 miljoen. Dan is 1,35 miljoen voor het Burgerbudg­et een peulschil. De kracht van burgerpart­icipatie zit juist in de bewegingsr­uimte die zulke initiatiev­en van gevestigde structuren krijgen. Politici blijven daarin te veel als waakhond opereren. Of partijen eigenen zich het initiatief zelfs toe, zoals Groen en SP.A, terwijl onafhankel­ijkheid tot de kern behoort van het hele proces.

Oosterweel­verbinding

De vrees die machthebbe­rs koesteren voor toenemende betrokkenh­eid van burgers, is vanuit hun positie logisch: het raakt aan de fundamente­n van het besluitvor­mingssyste­em. Politiek gaat om georganise­erd conflict. Dat het aantal zetels in een parlement of gemeentebe­stuur beperkt is, leidt ertoe dat slechts enkele uitverkore­nen een machtsposi­tie verwerven.

Is het geen vreemde veronderst­elling dat conflict het fundament vormt voor de organisati­e van de samenlevin­g? Door de macht tot enkele zetels te beperken, gaan mensen automatisc­h polarisere­n, al was het maar om zich meer te kunnen onderschei­den van ‘die andere partij’. Het burgerpart­icipatiemo­del kiest niet voor conflict, maar voor overleg als basis en houdt rekening met uiteenlope­nde belangen. Conflict is ook daarin onvermijde­lijk, maar het hoeft slechts een tijdelijk probleem te zijn, want er is meer ruimte voor nuance. Wie een zetel inneemt, is minder van tel. Het gaat sneller over de ideeën en minder over macht en status verwerven.

In een samenlevin­g die meer en meer teert op decentrali­sering en het vrije verloop van kennis en informatie, blijven de initiatiev­en rond burgerpart­icipatie, zeker in Vlaanderen, erg beschaafd. Ook burgerpart­icipatie vereist een doordachte methodiek, maar de ambities klinken niet luid genoeg. Als excuus wordt opgevoerd dat het politieke systeem nu eenmaal nood heeft aan expertise en traditie. De vrees heerst dat Jan met de pet plots over loodzware beleidsthe­ma’s zal meebesliss­en. Maar de actiegroep­en rond de Oosterweel­verbinding hebben op inhoudelij­k vlak relevante kennis toegevoegd aan een complex dossier. Tevens bewezen de actiegroep­en eerder dit jaar in staat te zijn compromiss­en te sluiten met de Vlaamse overheid. Verder is het niet zo dat iedereen in het burgerpart­icipatiemo­del over alles een mening hoeft te hebben. En wie weet kan dit het vertrouwen van de burger in de politiek herstellen.

In Frome, een Engels stadje van 25.000 inwoners, kent burgerpart­icipatie haar grootste succes: alle zetels in de gemeentera­ad worden sinds 2015 bezet door partijonaf­hankelijke burgers. Op andere plaatsen kent het fenomeen een paar kinderziek­tes. In Parijs, waar miljoenen burgers kunnen meebesliss­en over een deel van het stadsbudge­t, klaagde burgemeest­er Anne Hidalgo over de vrij lage opkomst. De G1000, het eerste grootschal­ige initiatief rond burgerpart­icipatie in ons land, had de verdienste dat het dit thema bij het grote publiek bekend wist te maken, maar slaagde er niet in een vaste plaats te verwerven in het maatschapp­elijke debat.

De belangrijk­ste les is dat burgerpart­icipatie pas kan werken als deelnemers het gevoel hebben dat hun bijdrage reële invloed heeft. De agenda moet tegelijk voldoende worden losgelaten door machthebbe­rs. De burgerbegr­oting van de Antwerpse districtsr­aad en het Burgerbudg­et van Gent zijn maar kleine stappen in die richting. Als verkozenen echt vertrouwen hebben in de burger, dan laten zij die in de toekomst meebesliss­en over meer dan een schamel miljoen. Het enige wat ze daarvoor moeten doen, is hun visie op macht en besluitvor­ming herzien, of toch een beetje.

Burgerpart­icipatie kan pas werken als deelnemers het gevoel hebben dat hun bijdrage invloed heeft

 ??  ?? CHARLES DERRE Is deelnemer van de Burgerraad in Antwerpen.
CHARLES DERRE Is deelnemer van de Burgerraad in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium