De Standaard

Antwerpen wereldstad

- ELIEN DELAERE

Het is officieel: Antwerpen is een wereldstad. Want Lonely Planet heeft het gezegd. ‘Heel de wereld is Zot van A!’, klinken de koppen triomfante­lijk. De reisgids der reisgidsen heeft gisteren de lijst van ‘wereldwijd te bezoeken steden in 2018’ prijsgegev­en en Antwerpen staat erin, op de vijfde plaats.

De top tien van Lonely Planet bestaat naast Antwerpen nog uit Sevilla in Spanje, Detroit in de VS, Canberra in Australië, Hamburg in Duitsland, Kaohsiung in Taiwan, Matera in Italië, San Juan in Puerto Rico, Guanajuato in Mexico en Oslo in Noorwegen. De Scheldesta­d zou de eervolle vermelding ontlenen aan het Barokjaar, dat volgend jaar georganise­erd wordt. Ook de erfenis van Peter Paul Rubens en de voormalige havenbuurt het Eilandje staan in de kijker.

Op ’t Schoon Verdiep wordt opgelucht ademgehaal­d: eindelijk is er een legitiem argument voor het aloude grapje ‘Antwerpen is ’t stad. De rest is parking’. Dat geldt nu niet langer voor ‘de rest van België’, maar – uitgezonde­rd een negental andere onbenullig­e stadjes – voor de rest van de wereld! Eindelijk is het onomstotel­ijke bewijs er: de evenaar loopt door Antwerpen.

Dat de liefde diep zit, bewees mijn eigen Antwerpse familie me al op jonge leeftijd, door me eerst mee te tronen naar de kunstgaler­ie De Zwarte Panter, daarna te gaan shoppen in de Kloosterst­raat, om af te sluiten in De Duifkens, waar je Jan Decleir kon spotten in de schaduw van de Bourla. Antwerpen is fijn. Maar een wereldstad? Mèh.

Brussel, dát is een wereldstad. Met zijn warme en kleurrijke inwoners, zijn culturele rijkdom en verborgen parels. Maar de weg is nog lang. Op dezelfde dag dat alle mensen met een platte a uitriepen ‘Antwerpen wereldstad!’, lachte Brussel zijn inwoners uit in het gezicht. Gisteren lekte een email van Net Brussel, waaruit blijkt dat zorgvuldig gesorteerd afval in één en dezelfde verbrandin­gsoven gekieperd wordt, of dat nu in een gele, blauwe of witte zak zat. Antwerpen wereldstad. Brussel afvalstad.

Eindelijk is er een legitiem argument voor het aloude grapje ‘Antwerpen is ’t stad. De rest is parking’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium