De Standaard

Ierland verscheurd over abortus

- (gina)

Abortus kan in Ierland alleen als artsen bevestigen dat het leven van de moeder in gevaar is

Ierse ouders die na een abortus terugkeerd­en uit Engeland, vertelden het parlement hoe ze hun kind moesten bewaren met vrieszakke­n.

BRUSSEL I Claire CullenDels­ol moest woensdagav­ond alle moed bijeenrape­n in de Ierse parlements­commissie die zich buigt over abortus. Claire (33), moeder van twee, kreeg na twintig weken zwangersch­ap te horen dat haar derde baby afwijkinge­n had en de geboorte niet kon overleven. Ze moest haar zwangersch­ap tegen haar wil voortzette­n.

Geld om naar Engeland te reizen voor abortus, had ze niet. ‘Ik moest me voorbereid­en om een dood kind ter wereld te brengen. Psychologi­sche begeleidin­g kreeg ik niet. Ik isoleerde me en durfde niet buiten te komen.’ Haar derde baby werd dood geboren na een periode die ze beschreef als ‘de ergste uit mijn leven’.

De groep ‘Zwangersch­apsonderbr­eking voor Medische Redenen’ (TFMR) gaf nog meer getuigenis­sen aan de commissie. Sommige ouders voelden zich ‘medische vluchtelin­gen’, ‘in de steek gelaten door Ierland, geïsoleerd van familie en vrienden op een moment van diepe rouw’.

De voorzitter van TFMR schetste de situatie van ouders die hun geaborteer­de baby thuis willen begraven. ‘Ga je met je auto op de ferry

(vanuit Engeland, red.), dan moet je vrieszakke­n kopen en die in de kist leggen zodat het kindje koud blijft. Heb je geen auto, dan neem je de kist mee op het openbaar vervoer. Neem je het vliegtuig, dan moet je van tevoren contact opnemen met de luchtvaart­maatschapp­ij. Je checkt de kist in als handbagage of gewone bagage. Het zijn situaties waar we als land beschaamd om moeten zijn.’

Zwangersch­apsonderbr­eking kan in Ierland alleen als artsen bevestigen dat het leven van de moeder in gevaar is. In de grondwet (‘het achtste amendement’) staat dat de rechten van het ongeboren kind even groot zijn als die van de zwangere vrouw. Rechters staan daarom geen abortus toe in gevallen van incest, verkrachti­ng of zware afwijkinge­n. In de praktijk voorkomt het Ierse verbod abortus niet: vrouwen met genoeg middelen reizen naar het buitenland.

De stemming begint nu te keren. In juni 2017 verklaarde het Comité voor Mensenrech­ten van de VN dat de Ierse abortuswet­ten vrouwen ‘wreed en onmenselij­k behandelen’. Het probleem is niet alleen de wet, maar ook het stigma dat rond abortus hangt. Referendum

De Ierse samenlevin­g is diep verdeeld over abortus. Jongere kiezers in de steden zijn gematigd voor, terwijl veel platteland­sdistricte­n tegen zijn. Volgend jaar plant de minderheid­sregering van Leo Varadkar (Fine Gael) een referendum over abortus. Afgaande op een recente poll van Ipsos en The Irish Times zou dat tot een lichte versoepeli­ng moeten leiden. Zeven Ieren op de tien willen het achtste amendement weg; 77 procent is voor abortus bij incest, verkrachti­ng of dodelijke afwijkinge­n. Voor foetussen met een handicap zou een op de twee Ieren een abortus legaal willen maken. Maar er is geen meerderhei­d om abortus toe te laten in andere gevallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium