De Standaard

VRT lanceert de Hugo’s Opvolger Gouden Uil eert Claus

De VRT reikt vanaf volgend jaar haar nieuwe literaire prijzen uit: de Hugo’s. Alle netten doen mee en zetten elk een specifiek genre in de kijker.

- De correspond­enten VAN ONZE CORRESPOND­ENT ‘HET BOEK’ MAARTEN GOETHALS

BRUSSEL I De Hugo’s. Zo heten de nieuwe literaire trofeeën die de VRT in de toekomst wil uitreiken aan Nederlands­talige auteurs. En de begeleiden­de campagne, verspreid over de verschille­nde netten van de openbare omroep, moet het lezen in Vlaanderen bevorderen, over de genres en de verschille­nde leeftijden heen.

De eerste editie vindt volgend jaar in november plaats, in dezelfde periode als de boekenbeur­s, en de naam van de prijs refereert als een soort eerbetoon aan de bijna tien jaar geleden overleden schrijver en dichter Hugo Claus, bekend van onder meer ‘Het verdriet van België’. Geen geldprijs

Met het stopzetten dit jaar van de Fintro Literatuur­prijs – voorheen De Gouden Boekenuil, met Jeroen Olyslaeger­s als allerlaats­te winnaar – verloor Vlaanderen zijn laatste grote monument der letteren. De bank die sponsorde, trok zich naar verluidt terug omdat de return on investment al bij al maar povertjes bleek, ondanks de ruime aandacht die het evenement wist te trekken.

De VRT liet daarop meteen weten te brainstorm­en over een mogelijke opvolger, omdat een dergelijk initiatief perfect past in haar culturele opdracht.

Die denkoefeni­ng loopt nu op haar einde, na een breed, constructi­ef overleg met alle belangrijk­e spelers van de sector: de uitgevers, het Vlaams Fonds der Letteren, het Boekenover­leg. Elkeen benadrukt de noodzaak aan een prijs die het boek positief onder de aandacht brengt, in welke vorm dan ook. De boekenmark­t staat namelijk onder druk: niet zozeer door de komst van de ereader, die nooit echt helemaal doorbrak, maar wel door de stevige concurrent­ie op de vrijetijds­markt door spelers als Netflix.

Volgens Chantal Pattyn, manager Cultuur bij de VRT en trekker van het project, is het voornameli­jk de bedoeling van de Hugo’s ‘om het lezen te bevorderen door een breed publiek te bereiken: veel meer dan een uitreiking gaat het om het traject ernaartoe. Zo kunnen we op alle kanalen van de VRT over boeken praten.’

‘Het is vooral de bedoeling het lezen te bevorderen door een breed publiek te bereiken’ CHANTAL PATTYN Manager Cultuur VRT

Elke zender of station krijgt daarbij een specifiek genre toegewezen, met een actieve, beslissend­e rol weggelegd voor de luisteraar­s of de kijkers. Zo lijkt het niet onwaarschi­jnlijk dat bijvoorbee­ld Ketnet het beste kinderboek kiest. Maar concrete details geeft Pattyn pas dinsdag, bij de officiële voorstelli­ng van de plannen.

In tegenstell­ing tot de muzikale Mia’s of het Gala van de Ensors, voor film, is het bij de Hugo’s niet de bedoeling om een heuse eindshow op poten te zetten. Aan de trofeeen zou ook geen geldprijs verbonden zijn.

 ??  ??
 ?? © belga ?? De Hugo’s gelden als opvolger van de Gouden Boekenuil en verwijzen naar Hugo Claus, die bijna tien jaar geleden overleed.
© belga De Hugo’s gelden als opvolger van de Gouden Boekenuil en verwijzen naar Hugo Claus, die bijna tien jaar geleden overleed.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium