De Standaard

Leg zonnepanel­en op het dak van uw baas

Werknemers, klanten van supermarkt­en en parochiane­n moeten kunnen investeren in zonnepanel­en op de daken van hun werkgever, supermarkt of kerk. Minister van Energie Tommelein werkt een plan uit.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

De weigeracht­igheid van vele bedrijven om te investeren in hernieuwba­re energie zit minister Bart Tommelein al langer dwars. In vele gevallen hebben bedrijven hun geld nodig voor andere investerin­gen of voor onderzoek; andere oordelen dat zonnepanel­en gewoonweg niet rendabel genoeg zijn.

De minister zoekt daar nu een andere oplossing voor. ‘Als pakweg Volvo Gent niet wil investeren in zonnepanel­en op zijn reusachtig­e daken, zijn de ruim vijfduizen­d werknemers van het bedrijf daar misschien wel in geïnteress­eerd’, zei hij gistermidd­ag in de marge van een gastcolleg­e aan de Univer siteit Gent.

Er bestaan al coöperatie­ven die als tussenpers­oon kunnen dienen, de zogenaamde derdeparti­jfinancier­ing, waarbij burgers kunnen intekenen op grote zonneproje­cten. Tommelein heeft eerder ook al maatregele­n genomen om het rendement van die projecten te versnellen en te verhogen.

Voor particulie­ren zijn investerin­gen in hernieuwba­re energie hoe dan ook interessan­t, vergeleken met het rendement van pakweg een spaarboekj­e. Bedrijven vergelijke­n de opbrengst met die van hun eigen activiteit­en, en die komt doorgaans hoger uit.

Het initiatief is ook toepasbaar op andere domeinen, gaande van klanten die investeren in zonnepa nelen op het dak van hun supermarkt, tot parochiane­n die het dak van hun kerk inpalmen. Tommelein is er zeker van dat er voldoende interesse is bij particulie­ren.

De Vlaamse regering heeft een nieuwe hausse in de investerin­gen in hernieuwba­re energie nodig om toch enigszins in de buurt van haar Europese doelstelli­ngen voor 2020 te komen. In de huidige plannen, waarvoor nog een stevige inspanning nodig is, komt Vlaanderen nog altijd vijf procent te kort. Tommelein werkt daarnaast ook nog aan een plan om kleine en middelgrot­e windmolens te promoten en de bestaande drempels weg te nemen. Die kunnen interessan­t zijn voor landbouwbe­drijven of KMO’s.

‘Wat Volvo Gent niet wil, willen de 5.000 werknemers misschien wel’ BART TOMMELEIN

Tegen het eind van het jaar sluiten de Belgische ministers van Energie ook een Energiepac­t, met daarin ‘ambitieuze en duidelijke afspraken’ die door de volgende regeringen uitgevoerd zullen moeten worden. ‘Het pact zal ook de sluiting van de kerncentra­les moeten bevestigen’, zegt Tommelein. ‘Als we dat doen, heeft dat gevolgen, en we zullen die duidelijk moeten communicer­en aan de burger.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium