De Standaard

De 18-Jarige van de toekomst

Lidtamelij­k, geestelijk en emotioneel gezond Een bewuste Vlaring, Belg en Europeaan Financieel en juridischt competent Creatief en innovatief Zelfbewust en wendbaar Historisch, cultureel en ruimtelijk bewust Mediawijs (en kan rekenen en schrijven e

- VAN ONZE REDACTEURS STIJN COOLS EVELINE VERGAUWEN

Meer dan twintig jaar oud zijn de huidige eindtermen. Ze sluiten nauwelijks aan bij de leefwereld van jongeren vandaag. Daarom is besloten om de eindtermen, die uiteenzett­en wat jongeren moeten kennen en kunnen, opnieuw op te stellen. De meerderhei­d bereikte daar gisteren een akkoord over, na het nodige politieke tumult.

Er zijn nu 16 ‘sleutelcom­petenties’ vastgelegd die kinderen tijdens hun schoolcarr­ière onder de knie moeten krijgen, van het kleuterond­erwijs tot op het einde van het secundair. Veel van de competenti­es maakten niet of slechts zijdelings deel uit van het huidige pakket eindtermen. Ze moeten een nieuwe dynamiek geven aan onderwijs.

Dat wordt duidelijk doordat de meerderhei­d expliciet inzet op lichamelij­k, geestelijk en emotioneel bewustzijn en gezondheid. ‘Vroeger was er vooral aandacht voor sport en gezonde voeding, we willen nu het accent verleggen naar gezondheid in zijn totaliteit. Daar hoort geestelijk­e gezondheid bij’, zegt Vlaams Parlements­lid Kathleen Helsen (CD&V). Zij leidde de discussies over de nieuwe eindtermen. Ook EHBO maakt deel uit van het pakket.

Vlaamse cultuur

Burgerscha­p is eveneens een competenti­e waar de meerderhei­dspartijen op hameren. ‘Dit bevat de kennismaki­ng met en het respect voor alle elementen van de Vlaamse, Belgische en Europese cultuur’, aldus Helsen. Maken er ook deel van uit: de verworvenh­eden van de Verlichtin­g, een verdraagza­me houding voor alle democratis­che gezindten, een openheid voor diversitei­t, en ga zo maar door.

De 16 sleutelcom­petenties zijn divers. Van leren samenleven tot zichzelf beter leren kennen, van juridische vaardighed­en verwerven tot innovatief denken. Die competenti­es hoeven niet vakgebonde­n te zijn. Een voorbeeld: innovatief denken kan zich beperken tot één vak, maar kan ook gespreid worden over diverse vakken, van Wiskunde tot Economie.

Basisgelet­terdheid

Voor de eerste graad van het secundair onderwijs komen er eindtermen basisgelet­terdheid. Dat zijn eindtermen op individuee­l niveau: dit moeten leerlingen echt kennen en kunnen op hun veertiende. ‘Die eindtermen moeten erop toezien dat ze het onderwijs niet verlaten als analfabeet of zonder enige kennis van financiën’, zegt Helsen daarover. De deur staat open om die basisgelet­terdheid ook in andere graden te introducer­en.

De nieuwe eindtermen trekken ook de leiband van het levensbesc­houwelijk onderwijs wat strakker aan. Zo zal de overheid mogen controlere­n of de lesinhoude­n overeenste­mmen met de internatio­nale verdragen zoals die over de rechten van de mens en van het kind.

Met het afsluiten van het akkoord begint het echte werk. De komende maanden moeten commissies van experts, vakleraren en vertegenwo­ordigers van de koepels aan de slag om het akkoord te vertalen naar wat er ef

De nieuwe eindtermen trekken ook de leiband van het levensbesc­houwelijk onderwijs strakker aan

fectief in de klas aan bod zal komen. Het parlement en de regering moeten daarop hun goedkeurin­g geven en vervolgens zijn er leerplanne­n en handboeken te drukken en leerkracht­en op te leiden.

Crevits liet eerder weten de nieuwe eindtermen en de hervorming van het secundair onderwijs op 1 september 2018 van start te doen gaan. Dat scenario geniet nog steeds haar voorkeur. Maar zowel de grote onderwijsk­oepels als meerderhei­dspartijen NVA en Open VLD achten dat moeilijk haalbaar en dringen aan op een jaar uitstel. Vandaag staat er overleg gepland met de koepels.

 ??  ??
 ?? © Dieter Telemans ?? Minister Hilde Crevits ziet de eindtermen al op 1 september 2018 van start gaan.
© Dieter Telemans Minister Hilde Crevits ziet de eindtermen al op 1 september 2018 van start gaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium