De Standaard

POLITIEK EN OORLOG

-

In De Morgen zit er gewoon een haar in de boter tussen groenrood en paars in Gent. Ook is de liefde bekoeld. In De Standaard luidt het, naar aanleiding van hetzelfde interview met burgemeest­er Termont, toch al dat paars bloedt.

De gemeentera­adsverkiez­ingen naderen. Met de toenemende verkiezing­skoorts zal ook het gebruik van strijdmeta­foren stijgen. Krant, tijdschrif­t, blog en website zullen schrijven dat er wonden geslagen zijn. Dat er wraak genomen wordt. Dat er aanvallen en tegenaanva­llen gebeuren. Dat er messen in ruggen worden gestoken. Dat er oorlogen uitgevocht­en worden. Lijsttrekk­ers zullen mekaar rauw lusten en mekaars bloed drinken.

Over voetbal en politiek mag je in gezwollen metaforen spreken. Het hoort zo en het stoort mij niet. Het is geritualis­eerd geweld, hogedrukve­ntiel voor hete stoofpotje­s.

In de ZuidAfrika­anse provincie KwazuluNat­al werd verleden maand de exvoorzitt­er van de jeugdliga van het ANC in een hinderlaag gelokt en vermoord. Sindiso Magaqa stond op het punt een lokaal corrupties­chandaal binnen het ANC naar buiten te brengen. Het was de vijfendert­igste politieke moord in de provincie in anderhalf jaar tijd.

We leven in een fantastisc­h land. Politieke oorlogstaa­l is hier tot nader order metaforisc­h.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium