De Standaard

Naar de stembus

De Spaanse regering heeft het Catalaanse parlement ontbonden, de regering ontslagen en nieuwe verkiezing­en aangekondi­gd.

- CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I De Spaanse premier Mariano Rajoy deelde vrijdagavo­nd mee dat de Catalaanse regering en haar ministerpr­esident Carles Puigdemont op staande voet zijn afgezet, dat het Catalaans parlement wordt ontbonden en dat er op 21 december in Catalonië regionale verkiezing­en zullen worden georganise­erd. Alleen op die manier kunnen we de wettelijkh­eid in Catalonië herstellen, klonk het.

Het Grondwette­lijk Hof, dat eerder had bepaald dat het Catalaanse referendum over de onafhankel­ijkheid onwettig was, vergaderde vrijdag ook al over de manier waarop de stemming in het Catalaanse parlement was verlopen. Maandag gaan openbare aanklagers bij het hooggerech­tshof een klacht indienen tegen de Catalaanse regering. Mogelijk wordt Puigdemont wegens ‘rebellie’ vervolgd. Dan kan hij tot dertig jaar cel worden veroordeel­d,

schrijft de Catalaanse krant Vanguardia. Artikel 155

De Spaanse autoriteit­en hebben zeer snel gehandeld, nadat het Catalaanse parlement vrijdagmid­dag de onafhankel­ijkheid had uitgeroepe­n. Om 18 uur kwam de bijzondere ministerra­ad al samen om de maatregele­n te treffen om Catalonië weer in het gelid te laten lopen. Kort daarvoor was in het staatsblad al de beslissing van de Senaat verschenen.

Die had enkele uren tevoren groen licht gegeven voor de toepassing van artikel 155 van de Grondwet. Die drastische beslissing werd gedragen door de belangrijk­ste politieke partijen. De regerende conservati­eve Partido Popular kon rekenen op de steun van de sociaaldem­ocratische PSOE en van de centrumrec­htse partij Ciudadanos. Niet minder dan 214 van de 262 senatoren stemden voor artikel 155.

In zijn persconfer­entie, na afloop van de bijzondere ministerra­ad bedankte Rajoy expliciet alle partijen, ook de kleinere regionale, die hem hun steun hadden gegeven. Daarmee gaf hij aan de Catalaanse independen­tistas mee dat de beslissing van zijn regering

in heel Spanje door zeer veel partijen gesteund wordt. Vreedzaam

De Spaanse premier nam het woord confrontat­ie niet in de mond. Hij zei dat de overheid in staat is om op een vreedzame en gematigde manier de wettelijke normalitei­t terug te brengen. De vraag is of de Catalanen die vrijdagavo­nd vierden dat hun parlement de onafhankel­ijkheid had uitgeroepe­n, die ingrepen zonder slag of stoot zullen aanvaarden. De toestand is nu zo gepolarise­erd dat Rajoy veel staatsmans­kunst aan de dag zal moeten leggen om de opstandige Catalanen tot rust te brengen.

Rajoy bedankte expliciet alle partijen, ook de kleinere regionale, die hem hun steun hadden gegeven

 ?? © Oscar Del Pozo/afp ?? Mariano Rajoy nam het woord confrontat­ie niet in de mond, maar zal veel staatsmans­kunst nodig hebben.
© Oscar Del Pozo/afp Mariano Rajoy nam het woord confrontat­ie niet in de mond, maar zal veel staatsmans­kunst nodig hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium