De Standaard

MEER AUTONOMIE IS NOG GEEN ONAFHANKEL­IJKHEID

- INGE GHIJS

Het is niet omdat veel Catalanen meer autonomie willen, dat ze ook voor een onafhankel­ijk Catalonië kiezen

Met honderddui­zenden waren ze gisteren, in de straten van Barcelona, om hun steun aan Spanje, één en ondeelbaar, uit te spreken. En dat waren niet alleen Spanjaarde­n, maar vooral veel Catalanen.

De feestvreug­de van de afgelopen dagen deed ons bijna vergeten dat ook veel Catalanen helemaal geen onafhankel­ijkheid willen. Integendee­l. Volgens de peiling van de Spaanse krant El Mundo zouden de proonafhan­kelijkheid­spartijen bij een nieuwe verkiezing 42,5 procent van de stemmen halen, dat is minder dan ze nu hebben (48 procent) en is dus al helemaal geen meerderhei­d. Maar nog duidelijke­r is de peiling van El País: slechts 29 procent van de Catalanen wil ook echt een onafhankel­ijk Catalonië. Een minderheid dus. El Mundo en El País zijn natuurlijk proSpanje en we kennen de zwaktes van peilingen, maar tussen 29 procent en een meerderhei­d van Catalanen gaapt wel een heel grote kloof.

Het lijkt erop dat de proonafhan­kelijkheid­spartijen de wil van het volk om los van Spanje hun eigen weg te gaan, overschat hebben. Gesteund door hun verkiezing­swinst in 2015 namen ze hun wensen voor werkelijkh­eid. Het geboycotte referendum, waarbij 90 procent pro onafhankel­ijkheid stemde, maakte hen blind. Minder dan de helft van de Catalanen ging toen echt stemmen.

Aangevuurd door het besef dat ze financieel meer bijdragen aan de Spaanse schatkist dan dat ze terugkrijg­en, zullen veel Catalanen ongetwijfe­ld meer bevoegdhed­en willen. Maar het is niet omdat veel Catalanen meer autonomie tegenover Madrid willen, dat ze ook per se voor een onafhankel­ijk Catalonië kiezen.

Het is ook niet omdat de NVA bij de laatste verkiezing­en in 2014 32,4 procent van de stemmen haalde en Vlaams Belang 5,9, dat bijna één op de vier Vlamingen een onafhankel­ijk Vlaanderen wil. Volgens peilingen zou dat rond de tien procent liggen. Dat heeft Bart De Wever alvast beter ingeschat dan Puigdemont.

Het is afwachten of de verkiezing­en aan de vooravond van de populaire Kerstmislo­terij de nationalis­tische partijen tot inzicht zullen brengen. Alvast één van de drie partijen, de CUP, wil de verkiezing­en boycotten. Als de anderen volgen, en de pro-Spanje partijen winnen omdat maar een minderheid gaat stemmen, dan kunnen de proonafhan­kelijkheid­spartijen, op hun beurt, de legitimite­it van de verkiezing­en in twijfel trekken. En staat Catalonië met Kerstmis even ver als nu.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium